Administratie Economie

Se va schimba formula de calcul a veniturilor suplimentare din liberalizarea pretului la gaze

Se va schimba formula de calcul a veniturilor suplimentare din liberalizarea pretului la gaze
Se va schimba formula de calcul a veniturilor sumplimentare din liberalizarea pretului la gaze
Se va schimba formula de calcul a veniturilor sumplimentare din liberalizarea pretului la gaze

 

Guvernul vrea să schimbe formula de calcul a veniturilor suplimentare supuse impozitării obţinute de companii ca urmare a liberalizării preţului la gaze, precizând că vânzările pentru consumatorii noncasnici se referă la piaţa reglementată pentru a nu produce distorsiuni pe piaţa concurenţială, informează Mediafax.

În intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014, Guvernul a decis că va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, taxă aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector. Din această suprataxare se deduc redevenţele aferente veniturilor suplimentare, precum şi investiţiile în segmentul upstream, însă fără a depăşi 30% din aceste venituri.

Guvernul va păstra impozitarea cu 60% a veniturilor suplimentare, dar schimbă formula de calcul a acestora din urmă, întrucât în legislaţia în vigoare nu se precizează că volumele de gaze naturale din producţia internă vândute consumatorilor noncasnici se referă la cei din piaţa reglementată.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice se arată:

În acest context, producătorii de gaze naturale au oferit spre vânzare pe piaţa concurenţială cantităţi de gaze naturale la preţuri egale cu cele stabilite prin HG nr. 22/2013 pentru cantităţile de gaze naturale destinate pieţei reglementate, interpretând că veniturile suplimentare sunt determinate prin aplicarea diferenţialului (PCNC-PRCNC) la cantitatea totală vândută consumatorilor noncasnici, indiferent de piaţa în care aceştia se încadrează – concurenţială sau reglementată.

Această situaţie a condus la anularea avantajelor pe care piaţa concurenţială le poate oferi participanţilor, inactivând principiul de formare a preţurilor pe piaţa concurenţială „pe baza cererii şi a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale”.

În prezent, veniturile suplimentare sunt calculate în funcţie de preţul gazelor naturale din producţia internă proprie destinate revânzării consumatorilor casnici, respectiv noncasnici, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului privind preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată de gaze naturale, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici şi noncasnici în anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, ajustat cu ratele IPC în anul 2014 şi volumele de gaze din producţia internă vândute pentru consumatorii casnici, respectiv noncasnici.

În noua formulă, precizează Mediafax, este introdusă precizarea că volumele de gaze din producţia internă vândute pentru acoperirea consumului clienţilor noncasnici se referă la piaţa reglementată. De asemenea, se mai iau în calcul şi volumele de gaze din producţia internă vândute pentru acoperirea consumului clienţilor noncasnici pe piaţa concurenţială sau piaţa centralizată şi preţul mediu ponderat al gazelor naturale din producţia internă corespunzătoare cantităţilor comercializate pe piaţa concurenţială pentru consumatorii noncasnici, nu mai mic de 72 lei/MWh.

În cazul în care tranzacţiile sunt încheiate pe pieţele centralizate de gaze naturale, această componentă a formulei de calcul reprezintă preţurile gazelor naturale la care sunt încheiate tranzacţiile.

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •