Sport

Se prefigureaza un nou sistem pentru Liga Nationala de handbal

Se prefigureaza un nou sistem pentru Liga Nationala de handbal
Se prefigureaza un nou sistem pentru Liga Nationala de handbal
Se prefigureaza un nou sistem pentru Liga Nationala de handbal

Federatia Romana de Handbal si-a propus sa revolutioneze sportul cu „mingea mica”, care ne-a adus de-a lungul timpului nenumarate bucurii si satisfactii. Conducerea FRH vrea ca din sezonul viitor sa introduca un sistem nou de punctaj, identic cu cel de la fotbal, dar sa revina si asupra modificarii facute la inceputul actualului sezon competitional.  Dupa ce s-au chinuit sa restranga numarul de echipe din primul esalon, de la 14 la 12 echipe, in noua organizare s-a venit cu propunerea ca Liga Na?ionala sa aiba din nou 14 echipe in sezonul urmator. Scopul pare a fi salvarea echipei HC Danubius Galati de la retrogradare, ca doar nu, a castigat la 7 goluri diferenta un meci cu actuala ocupanta a locului 3 in Liga, HC Dunarea Braila. O alta beneficiara a noului sistem ar fi una dintre echipele de pe locul 2 din una dintre cele doua serii ale Diviziei A, iar aceasta nu poate fi HCM Baia Mare II, care nu are drept de promovare.

O alta propunere ar fi terminarea campionatului cu play-off si play-out, dar acest lucru ar insemna mult prea multe meciuri pentru echipele care evolueaza in cupele europene, echipe care dau si jucatoare la echipele nationale si acest sistem ar incarca si mai mult programul si asa destul de incarcat. Sau FRH se asteapta la o prezenta cat mai scurta a echipelor romanesti in cupele europene?

Motivatia oficiala a acestor propuneri de modificare a sistemului competitional este ca acesta ar putea aduce mai multe avantaje pentru fanii handbalului, pentru cluburi, dar si pentru echipa nationala. In viziunea FRH suspansul unui sezon se va prelungi pana la sfarsit, vor fi mai multe meciuri cu miza la care salile ar putea fi mai populate. E drept ca in prezent intrecerile interne par fade si uneori lipsite de interes, in conditiile in care primele doua clasate si ultimele se stiu deja cu doua etape inaintea terminarii campionatului.

În Europa, majoritatea întrecerilor feminine se încheie cu partide „KO”, cum se întâmpl?, spre exemplu, ?i în cupele europene. Ideea unui campionat cu play-off ?i play-out este doar la nivel de propunere în România. Deocamdat?, nimic concret! Cum s-ar putea desf??ura acest play-off? Alte multe semne de întrebare. Pentru c? nu avem înc? r?spunsuri pe plan intern, arunc?m o privire spre cele mai importante campionate din Europa.

In Ungaria sunt 12 echipe in prima Liga. Dupa 22 de etape, primele patru echipe se califica in play-off, iar locurile 5-8 au ramas in cursa pentru ultimul loc de cupa europeana, in timp ce locurile 9-12 au ca miza evitarea retrogradarii. In turneul 1-4 se joaca eliminatoriu, cu semifinale (1-4, 2-3) si finale, dupa sistemul cel mai bun din trei jocuri. In turneele 5-8 si 9-12 se joaca dupa sistemul fiecare cu fiecare. In total, primele 4 grupari au asigurate 26 de meciuri, dar pot ajunge si la 28. In campionatul Rusiei sunt 10 echipe, cu un sezon regulat cu 18 etape, dupa care primele opt echipe se califica pentru play-off, care se disputa in sistem eliminatoriu (1-8, 2-7, 3-6, 4-5). Sistemul de desfasurare pentru un duel este cel mai bun din trei meciuri, inclusiv pentru marea finala. O grupare poate juca de la 24 la 27 de jocuri intr-un sezon. Campionatul Germaniei se joaca cu 12 echipe, dupa care primele 8 se califica pentru play-off, disputat in sistem eliminatoriu, in dubla mansa. Astfel, primele patru echipe disputa cate 28 de meciuri.

Si in alte campionate puternice, cum ar fi Danemarca sau Franta, se joaca dupa acelasi sistem, iar in sezonul regulat sunt 10 sau 12 echipe. O decizie finala privind sistemul dupa care se va desfasura Cupa Romaniei in acest an, dar si Liga nationala, din sezonul viitor, se va lua in sedinta Consiliului de Administratie al FRH de luni 29 aprilie, o sedinta in care se pare ca vor fi multi membri absenti. Luni seara, dupa incheierea sedintei CA al FRH, probraila va va informa asupra deciziilor care s-au luat.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.