Evenimente

Sarbatoarea luminii si a bucuriei la Braila

Sarbatoarea luminii si a bucuriei la Braila
Sarbatoarea luminii si a bucuriei la Braila
Sarbatoarea luminii si a bucuriei la Braila

                *Hristos a Inviat!
   Pastele este cea mai importanta sarbatoare anuala crestina. Ea comemoreaza evenimentul fundamental al crestinismului, invierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, in a treia zi dupa rastignirea Sa din Vinerea Mare. Farmecul deosebit al Sarbatorii Pastelui este dat atat de semnificatia spirituala (“…invierea Mea va fi totodata o inviere pentru toti cei care Ma urmeaza.” – Marea Evanghelie a lui Ioan de Jakob Lorber) cat si de traditii (oul pictat, masa cu mancaruri traditionale, slujba de sambata seara cu primirea luminii). Pastele este un moment de pace sufleteasca, de interiorizare, de impacare, de bucurie.
Seara invierii i-a adunat pe toti brailenii in case, asteptand miezul noptii pentru a participa la slujba invierii. Unii au preferat biserica din cartier, altii Biserica Greaca, Catedrala din Bariera, manastirea din statiunea Lacu Sarat sau alte zone ale tarii, unde sa se simta bine, iar Lumina invierii sa le fie de folos.
Sute, chiar zeci de mii de braileni s-au bucurat pentru cateva ore alaturi de preotii bisericilor, de invierea lui Hristos. Ca in fiecare an, cu mic cu mare, oamenii cu lumanari aprinse in maini au cantat, intr-un glas, imnul cel mai cutremurator “Hristos a inviat din morti, Cu moartea pre moarte calcand, si celor din morminte, Viata daruindu-le”. Un imn nemuritor pe care crestinii il canta din toata inima. Cu putin timp inainte de miezul noptii, lacasurile sfinte devin neincapatoare de oameni, care asteapta ca becurile din biserica sa fie stinse, iar usa altarului sa se deschida pentru a lua Lumina Invierii.

Sarbatoarea luminii si a bucuriei la Braila
Sarbatoarea luminii si a bucuriei la Braila

La Catedrala “Nasterea Domnului”, din Bariera Calarasilor, peste cinci mii de braileni au fost prezenti la slujba invierii, unde cu mic cu mare, tineri si batrani au facut o mica plimbare in miez de noapte sa ia “Lumina Sfanta” pentru a o aduce acasa. Si in acest an, Lumina Invierii a fost adusa in toate bisericile din Braila, de la Mormantul Sfant din Ierusalim, fiind oferita tuturor credinciosilor prezenti la slujba invierii Domnului. Lumina Sfanta este considerata un miracol al Ortodoxiei, care se intampla in fiecare an, de Sfintele Pasti, la Ierusalim, cand, in timpul Vecerniei Mari din Sambata Mare, ieri, la ora 14.20, deasupra Sfantului Mormant s-a aprins un foc care s-a pogorat din cer, manifestandu-se diferit in fiecare an si care in primele minute nu frige. Inceputul slujbei de la Catedrala braileana, a fost marcat de binecuvantarea focului si de aprinderea lumanarii Pascale. Simbolul acestei traditii este bucuria unui nou inceput sau aparitia unei noi vieti care a invins moartea.

Sarbatoarea luminii si a bucuriei la Braila
Sarbatoarea luminii si a bucuriei la Braila

La ora 00.10, Lumina Pascala a fost impartita de cei trei preoti, Constantin Vatra, Adrian Vanghele si Horatiu Ion, care au sustinut si slujba invierii in aer liber din pridvorul catedralei.
Din mana in mana lumanarile au prins sa arda, iar curtea bisericii s-a umplut de mii de “licurici”, intr-o atmosfera calda de primavara.
“Imi aduc aminte ca pe vremuri, cand eram copil, ne bucuram atat de mult cand mergeam la biserica de Pasti. Cu mama si tata, imbracati in haine noi, mirosul de primavara si masa atat de bogata, pentru mine era ceva mirific. Parca ieri, era cand in noaptea de inviere mergeam la biserica sa luam lumina si sa ne bucuram de inviere. Dar anii au trecut, iar acum la biserica este mare aglomeratie, vin multi tineri “fatarnici” vorbind fel de fel. Vremurile de atunci cand mergeam la biserica cu smerenie si piosenie nu se mai intorc. Vedeti si dumneavoastra cata omenire este aici doar ca sa ia lumina si sa plece acasa. Putini vor sta la slujba pana dimineata”, ne-a spus braileanul Vasile Popa.
Dupa savarsirea slujbei de inviere in aer liber, preotul paroh Constantin Vatra, de la Catedrala “Nasterea Domnului”, a spus “Sa fim smeriti si cu frica de Dumnezeu. Este cea mai mare sarbatoare a crestinilor nostri. Este sarbatoarea sarbatorilor si praznicul praznicelor. Iubiti credinciosi prezenti aici sa mergem la casele noastre cu aceasta rugaciune “Hristos a inviat!”, sa ne rugam, sa facem lucruri bune ca Dumnezeu sa ne treaca de aici dincolo la viata vesnica. Inca o data va mai spun “Hristos a inviat!”, sa luati lumina adusa de la Mormantul Sfant, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si prin stradania IPS Arhiepiscop Casian al Dunarii de Jos, sa mergeti la casele voastre cu lumina Mantuitorului in suflete”.

Sarbatoarea luminii si a bucuriei la Braila
Sarbatoarea luminii si a bucuriei la Braila

Pana la inceperea slujbei invierii si a citirii Evangheliei, brailenii carduri, carduri se intorc spre casele lor pe Dorobanti, Calea Calarasilor sau pe soseaua Vizirului, avand grija lumanarii ca de “oul de aur”.
Altii cu grija, sa nu cumva sa ramana fara pasca au format o coada de aproape o suta de metri de intrarea in cantina Catedralei ascultand cu smerenie binecuvantarea parintelui Vatra. Cel mai frumos moment asteptat de braileni a fost fara indoiala si momentul in care preotul care oficia slujba le-a transmis brailenilor “Hristos a inviat!”, toti raspunzand intr-un singur glas: “Adevarat a inviat!”.
Imbucurator este faptul ca la biserica au venit foarte multi tineri, dar din pacate asa cum se obisnuieste (chiar si in biserica) acestia veniti in “gasca”, au facut glume mai putin ortodoxe, deranjand vizibil prin comportament si limbaj, unele persoane care au dorit sa participe la Sfanta Slujba a Invierii Domnului. Poate unii, asa-zis “credinciosi” vin la biserica pentru a lua sau a cumpara un lucru, la fel ca la magazin si nu pentru a asista la slujba sau a se ruga pentru binele lui. Dar unii, din pacate, inteleg mai putin sau poate, nu are cine sa le explice insemnatatea sarbatorilor sau a slujbelor religioase, daramite cel al comportamentului civilizat. Suntem, totusi, crestini, iar cuvantul crestin vine de la Christos si nu de la “Ce ti-a adus Iepurasul”. Se stie ca Pastele este o sarbatoare care uneste familia, asa ca majoritatea oamenilor au petrecut Pastele in familie, avand pe mese bucate traditionale romanesti: oua rosii, pasca, drob si friptura de miel.

“Sarbatoarea Sarbatorilor”

Sarbatoarea luminii si a bucuriei la Braila
Sarbatoarea luminii si a bucuriei la Braila

Sarbatoarea Invierii Domnului sau Sfintele Paste este numita in ortodoxie “Sarbatoarea Sarbatorilor”, ca fiind cea mai mare sarbatoare crestina. La capatul unui perioade de post si reculegere de sapte saptamani, luminoasa Inviere a Domnului aduna intelesurile duhovnicesti ale tuturor sarbatorilor din anul liturgic, toata teologia si toata spiritualitatea crestina, intregul sens al misiunii Bisericii in lume. Bisericile ortodoxe care au adoptat reforma calendaristica serbeaza Pastele intre 4 aprilie, data considerata cea mai timpurie, si 8 mai, data cea mai tarzie, iar cele de stil vechi serbeaza intre 23 martie si 25 aprilie. Tot de aici provine si marea diferenta, din unii ani, intre data Pastelui ortodox si a celui catolic. Cuvantul “Pasti” este de origine evreiasca si inseamna Trecere. Evreii tineau aceasta sarbatoare in amintirea trecerii prin Marea Rosie si a eliberarii lor din robia Egiptului. Ea coincidea cu prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara. Termenul “Pasti” a trecut in vocabularul crestin deoarece patimile, moartea si invierea Domnului au coincis cu Pastele evreilor din anul 33. Data acestei sarbatori depinde de doua fenomene naturale: unul cu data fixa, legat de miscarea soarelui pe bolta cereasca, respectiv echinoctiul de primavara, si unul cu data schimbatoare, legat de miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului.

Sarbatoarea luminii si a bucuriei la Braila
Sarbatoarea luminii si a bucuriei la Braila

Pe Cruce, in Vinerea patimilor, Hristos a fost rastignit si in duminica invierii, Hristos a inviat din morti. De aceea, de peste 2.000 de ani, crestinii se saluta cu “Hristos a inviat!”.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.