Sărbătoarea închinată Maicii Domnului nostru Iisus Hristos, la Biserica Buna Vestire (Greacă), unde prefectul județului Brăila, Iulian Timofei, împreună cu oficialitățile județului și municipiului, alături de mii de credincioși, au participat la slujba de sfințire a agheasmei, oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian al Dunării de Jos.
“Izvorul Tămăduirii este celebrat, în fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată (prima vineri de după Sfintele Paşti), sărbătoare care aduce în municipiul Brăila un aflux de mii de pelerini veniți din toată ţara ca să ia agheasmă de la Biserica Greacă, sub al cărui altar se află izvorul tămăduitor. Este pentru toți credincioșii o nouă ocazie de a privi adânc în propriile suflete după celebrarea Sfintelor Sărbători Pascale. Nu poate exista, însă, tămăduire fără credinţă, aşa cum ne învaţă Domnul Hristos în Sfintele Evanghelii. Izvorul Tămăduirii să vă aducă bucurie în suflet, sănătate în trup şi o viaţă plină de fericire!”, a declarat Iulian Timofei.
După Sfânta Liturghii, 12 elevi participanţi la diverse concursuri şi olimpiade judeţene şi naţionale au fost premiaţi de ierarhul Dunării de Jos. Pe lângă premiile în bani, tinerii au primit cărţi de rugăciune şi icoane şi au fost invitaţi la agapa prilejuită de hramul acestei biserici.
La final, pelerinii ajunși mai târziu la biserică au fost stropiţi cu agheasmă, au primit arhierească binecuvântare şi au fost invitați la tradiţionala agapă frăţească.
De asemenea, la această mare sărbătoare, Parohia ”Buna Vestire” din Centrul vechi al oraşului Brăila a pregătit şi oferit credincioşilor peste 20.000 de sticle cu aghiasmă.Alte 2000 de sticle cu aghiasmă au fost împărţite cadrelor medicale de către preoţii capelani din unităţile spitaliceşti brăilene, iar în tot protopopiatul Brăila peste 50.000 de sticle cu aghiasmă au fost oferite credincioşilor de către clericii brăileni. Pe lângă aghiasmă şi iconiţe, Parohia „Buna Vestire“ din Brăila a oferit credincioşilor prezenţi la slujbă pachete cu alimente tradiţionale cu specific pascal.
Biserica Greacă – monument de arhitectură ridicat în a II-a jumătate a secolului al XIX-lea de fruntașii grecilor statorniciți pe meleaguri dunărene – a devenit cunoscută în tot Răsăritul creștin datorită fântânii care izvorăște de sub Sfântul Altar. Biserica Greacă este singurul edificiu ortodox cu trei hramuri și trei altare, iar izvorul său, aflat la 12 metri adâncime – despre care se crede că are proprietăți miraculoase – atrage, an de an, mii și mii de pelerini.