Economie Actualitate

Romania va urca pe locul 3 in topul celor mai mari producatori de grau din UE

Romania va urca pe locul 3 in topul celor mai mari producatori de grau din UE
Romania va urca pe locul 3 in topul celor mai producatori de grau din UE
Romania va urca pe locul 3 in topul celor mai producatori de grau din UE

 

Într-un raport dat publicităţii la finele lunii mai, traderul Toepfer, liderul local al comer­ţu­lui cu cereale şi seminţe oleaginoase, oferă o perspectivă pozitivă asupra poziţiei României în topul celor mai mari producători de grâu din Uniunea Europeană şi-şi va reduce cu o pătrime distanţa faţă de Polonia, ocupanta locului patru. 

Adrian Po­rumboiu, proprietarul grupului Ra­co­va din Vaslui, care va strânge grâu de pe 27.000 de hectare în această vară, citat de Ziarul Financiar:

Semnele sunt încurajatoare, dar nu trebuie să tragem concluzii până nu se recoltează cel puţin 25% din producţie. Fermierii care nu au investit în pro­tecţia plantelor, în tehnologie, în tratamente vor avea pierderi din punctul de vedere al calităţii pentru că au fost atacuri ale dăunătorilor.

Prognozele de recoltă sunt făcute periodic prin intermediul aşa-numitelor „crop tours”. „Crop tours”-urile reprezintă analize în teren ale den­sităţi, dimensiunii şi stării plantelor sau a umidităţii solului, dar şi cu ajutorul analizelor pe baza datelor furnizate de sateliţi.

Plusul prognozei de recoltă din acest an vine pe fondul condiţiilor meteo favorabile de toamna trecută şi din primăvară, iar acum singurele elemente care mai pot afecta productivitatea sunt potenţialele ploi abundente la momentul recoltării sau temperaturi foarte ridicate în următoarele săptămâni, potrivit sursei citate.

Cantităţile mari ce urmează a fi recoltate în mai puţin de o lună vor permite economiei locale să joace pe piaţa internaţională cu 4 milioane tone de grâu. Astfel, România va urca pe locul 3 al exportatorilor din UE şi va ocupa a 11-a poziţie în topul mondial.

În ceea ce priveşte preţul grâului din noua recoltă, acesta este estimat la 260-265 dolari/tonă în porturile ucrainene şi ruseşti de la Marea Neagră.

Valoarea medie a producţiei româneşti de grâu a fost de un miliard de euro în ultimii cinci ani, cu vârfuri de 1,4 miliarde de euro în anii 2011 şi 2013.

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •