Cultura

”Regele gol” și ”Tango”, spectacolele propuse în acest weekend de Teatrul Maria Filotti

”Regele gol” și ”Tango”, spectacolele propuse în acest weekend de Teatrul Maria Filotti

Sâmbătă și duminică, iubitorii de teatru sunt așteptați la două spectacole ce nu trebuie ratate. Sâmbătă, 13 octombrie 2018, de la orele 18.00,  la Sala Mare a Teatrului „Maria Filotti” se joacă piesa REGELE GOL de Evgheni Şvarţ, regia Lucian Sabados, care a fost prezentă și la Festivalul ”Zile și nopți de teatru la Brăila”. Duminică, 14 octombrie, de la ora 18,00, la Sala Mare a Teatrului va fi prima reprezentaţie din această stagiune a spectacolului TANGO, de Slawomir Mrozek, în regia lui Vladimir Anton.

Sâmbătă seara se joacă una dintre premierele actualei stagiuni, ”Regele gol”, în regial lui Lucian Sabados. Preluând motivul central din basmul „Hainele cele noi ale împăratului”, piesa „Regele gol” a lui Evgheni Şvarţ tratează în parabole probleme grave cu care se confruntă lumea contemporană, în speţă aspecte ale unui sistem totalitar de care Europa actuală nu duce lipsă, din nefericire. Hans Christian Andersen a scris acest basm, care, prin mesaj, este destinat mai mult adulţilor, decât copiilor. Este o ilustrare vie a infatuării fără limite, a slugărniciei, a ignoranţei şi a conformismului de turmă, toate aceste defecte umane devenind surse de inspiraţie şi, mai târziu, mijloace de speculaţie pentru escroci. Scrisă în 1934, în plină ascensiune fascistă, piesa lasă să se ghicească multe în spatele replicilor rostite pe scenă, devenind o vehementă satiră la adresa dictaturii în general şi un apel la sinceritate, frumuseţe morală şi dreptate.

Regia artistică şi ilustraţia muzicală a piesei ”Regele gol” este semnată de Lucian Sabados, managerrul teatrului Maria Filotti. Decorul este realizat de Gheorghe Mosorescu, costumele de Elena Gheorghe, muzica originală şi orchestraţia îi aparțin lui Cornel Cristei; coregrafia este realizată de Gelu şi Dana Baciu, iar conceptul video şi proiecţiile îi aparțin lui Ştefan Cudălbeanu.

Distribuţia spectacolului este următoarea: Christian – Adrian Ştefan; Heinrich – Nicholas Caţianis; Prim-ministrul – Zane Jarcu; Prinţesa – Narcisa Novac; Regele gol -Lucian Pânzaru; Guvernanta, Poetul Curţii – Cătălina Nedelea; Ministrul sentimentelor intime – Elena Andron; Ducesa,  bucătarul, învăţatul – Flori Popa; Contesa, şambelanul, lustragiul – Silvia Tariq; Regele tată – Dan Moldoveanu; Baroneasa, croitorul – Cătălina Nedelea; Primarul, valetul, voce roboţel – Alex Iordache.

Duminică, 14 octombrie, de la ora 18,00, la Sala Mare a Teatrului va fi prima reprezentaţie din această stagiune a spectacolului TANGO, de Slawomir Mrozek, în lui Vladimir Anton şi scenografia eRodicăi Der.

Distribuţia aduce la rampă nume cunoscute spectatorilor brăileni:  Valentin Terente, Ramona Gîngă, Liviu Pintileasa, Corina Borş, Emilia Mocanu, Adrian Ştefan, alături de Conrad Mericoffer, actor din Bucureşti, invitat în spectacol. Coregrafia este semnată de Irina Ştefan.

Acest spectacol este, mai ales în actualul moment al României şi Europei, extrem de percutant, constituindu-se într-o vehementă critică, plină de umor şi sarcasm a oricărei forme ori încercări de dictatură.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •