Evenimente

Proiect european de reintegrare a fostilor detinuti pe piata muncii

Proiect european de reintegrare a fostilor detinuti pe piata muncii
Proiect european de reintegrare a fostilor detinuti pe piata muncii
Proiect european de reintegrare a fostilor detinuti pe piata muncii

 Administratia Nationala a Penitenciarelor a organizat astazi, la Braila, in cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, un eveniment de prezentare a proiectului “Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate”, proiect co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Intalnirea pe tema incluziunii sociale a fostilor detinuti a avut drept scop informarea si crearea unui spatiu de dezbatere cu privire la aceasta problematica, prin incurajarea dialogului cu institutiile publice si private, in vederea identificarii, printr-un efort comun, a unor solutii de reintegrare pe piata muncii si in societate a fostilor detinuti, considerate urgente pentru reducerea fenomenului de recidiva si infractionalitate in Romania.

La eveniment au participat reprezentanti ai organizatiilor partenere in cadrul proiectul, reprezentanti ai institutiilor publice centrale, membri ai mediului academic, ONG-uri, asociatii si fundatii de servicii sociale. In cadrul evenimentului au avut loc dezbateri si concluzii cu privire la obiectivele propuse in implementarea proiectului pentru incluziunea sociala a fostilor detinuti dupa liberarea acestora din penitenciar.

Construit sub deviza “Suntem produsul mediului”, Proiectul “Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate” presupune trei componente majore:

1. Imbunatatirea cadrului legal si administrativ pentru facilitarea incluziunii sociale a fostilor detinuti prin emiterea de studii si recomandari practice privind modele de bune practici folosite cu succes la nivelul Uniunii Europene. Recomandarile vor fi inainte Guvernului, in vederea transpunerii in legislatia romaneasca si a implementarii masurilor in contextul national.

2. Asigurarea unor traininguri pentru detinuti aflati in regim deschis sau semi-deschis destinate initierii si calificarii acestora in meserii ecologice. Detinutii vor beneficia astfel de pregatire profesionala in meserii ocupationale in domeniul agriculturii ?i al constructiilor, cu scopul de a invata o meserie ?i de a avea ?anse mai mari de angajare dupa liberare. Vor avea loc trainiguri pentru detinuti, menite sa le ofere informatii si asistenta psihosociala, necesare in procesul acestora de reintegrare. Nu in ultimul rand, personalul de supraveghere din penitenciarele romanesti va beneficia de trainguri pe teme de Comunicare si Rezolutie a situatiilor conflictuale, in vederea facilitarii muncii si relationarii acestora cu detinutii.

3. Campanie media de constientizare si comunicare cu privire la reintegrarea fostilor detinuti pe piata muncii, in vederea combaterii discriminarii si a mentalitatiilor colective negative ce ingreuneaza incluziunea sociala a acestui grup  vulnerabil. In cadrul campaniei vor fi organizate seminarii regionale de promovare a proiectului la nivel national si evenimente de informare a publicului cu privire la activitatiile din cadrul proiectului.

Au fost prezentate doua documentare, unul cu privire la situatia detinutilor din Romania si viata acestora in penitenciar ?i un altul pe tema incluziunii sociale a persoanelor private de libertate. Cu ocazia evenimentului, a fost prezentat spotul TV realizat in cadrul campaniei de informare si constientizare privind incluziunea sociala a fostilor detinuti: http://www.youtube.com/watch?v=VsOTlTdBZkU

Administratia Nationala a Penitenciarelor subliniaza faptul ca cel mai important aspect al acestei probleme este reintegrarea fostilor detinuti pe piata muncii, in vederea facilitarii sanselor acestora de a-si asigura traiul zilnic dupa eliberarea din detentie.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.