Administratie

Proiect accesat de Prefectura pentru stingerea incendiilor in Insula Mica

Proiect accesat de Prefectura pentru stingerea incendiilor in Insula Mica
Proiect accesat de Prefectura pentru stingerea incendiilor in Insula Mica
Proiect accesat de Prefectura pentru stingerea incendiilor in Insula Mica

 Insula Mica a Brailei, considerata o a doua Delta a Dunarii, va fi mult mai protejata de incendii de acum inainte, datorita unui proiect cu fonduri europene  accesat de Prefectura Braila, care a devenit astfel partenera in Programul Operational Comun „Bazinul Marii Negre”.

Intitulat „Utilizarea cursurilor de apa in stingerea incendiilor de padure prin folosirea noilor tehnologii”, proiectul a fost lansat joi, la Braila, si este finantat de UE prin programul INTERREG IV, componenta „Bazinul Marii Negre 2007-2013” cu suma de 2.699.840 lei.

Beneficiarul proiectului este Kavala Institute of Technology – KavTech (Grecia), iar parteneri: Prefectura Braila (Romania), Artvin Coruh University (Turcia), National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine (Ucraina), Zikatar Environmental Center SNCO of Ministry of Nature Protection (Armenia) si Eco-Tiras International Environmental Association of River Keepers (Moldova).

Intalnirea de inceput a reprezentantilor echipelor de implementare a proiectului a avut loc joi, la Braila, iar vineri este programata o deplasare in Insula Mica a Brailei, considerata o a doua Delta a Dunarii, deoarece aici exista un adevarat tezaur ecologic, cu sute de specii de fauna si flora, care s-au pastrat intacte.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de „impartasirea de competente si instrumente inovatoare de protectie a ariilor protejate de incendii”, iar ca obiectiv specific este amintita promovarea cercetarii si inovarea in domeniul stingerii incendiiilor pentru a proteja ariile naturale utilizand noile tehnologii prin dezvoltarea unei abordari holistice.

Potrivit prefectului de Braila, Mihaela Marcu, aceste noi tehnologii vor permite identificarea ariilor cu cel mai mare pericol de a avea incendii, utilizarea cursurilor de apa pentru stingerea incendiilor in zonele protejate, mai ales in zonele unde nu pot fi utilizate vehicule si elicoptere pe timpul noptii, calcularea numarului necesar de rezervoare, capacitatea si amplasarea lor in aria protejata, precum si traseele optime pentru ajungerea la ele in caz de incendiu.

Se doreste infiintarea unei retele de experti in combaterea incendiilor, care vor colabora pentru a suprima incendiile atat din ariile protejate, cat si din alte zone ale tarii lor si constientizarea importantei si imbunatatirea cunostintelor privind stingerea incendiilor de padure in randul institutiilor publice si a publicului larg.

http://www.youtube.com/watch?v=AnBQdI3SytY&feature=youtu.be

Balta Mica a Brailei este declarata rezervatie naturala

Balta Mica a Brailei, declarata rezervatie naturala, cuprinde 52 de lacuri interioare cu sapte insule si ostroave mari, ce insumeaza o suprafata de 152 kilometri patrati, intinzandu-se de la Braila pana la podul peste Dunare, de la Giurgeni – Vadul Oii.

Parcul Natural Balta Mica a Brailei se afla la sud de orasul Braila, in lunca inundabila a fluviului Dunarea si acopera o suprafata totala de 21.074 ha. Nu exista puncte amenajate de acces in parc, singurul mod de a ajunge aici fiind traversarea apei cu ajutorul ambarcatiunilor mici, avand puncte de plecare localitatile din jurul Baltii Mici a Brailei.

Caracteristice acestei zone sunt bratele Dunarii care inconjoara Balta Mica a Brailei, canalele marginite de siruri de salcii, lacurile partial acoperite de vegetatie acvatica si inconjurate de stuf, papura si asociatiile vegetale forestiere, pajistile de lunca, padurile de lunca. Din totalul speciilor de pasari identificate aici, peste 40 se afla pe lista Directivei Pasari si 34 specii se afla pe lista Conventiei de la Berna.

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.