
Marian Dragomir, deputat USL a facut o vizita de documentare la Penitenciarul Jilava. Scopul vizitei a fost acela de a observa cum functioneaza programele de recalificare a detinutilor si de reintegrare a acestora in societate. Deputatul se gandeste serios la implementarea la nivel national a unor programe si legi in acest sens.
Penitenciarul Jilava este situat la 10 kilometri de Bucuresti si a fost infiintat in anul 1907, in Fortul nr. 13 Jilava care facea parte dintr-un sistem de aparare cu scopul protejarii Capitalei de atacurile armatelor turcesti. Printre personalitatile ultimilor ani care au trecut pe la Jilava ii putem diferentia pe locuitorii: Corneliu Coposu, Adrian Nastase de vizitatori, precum Jean Claude VanDamme. La alegerile locale din 2012, Adrian Mladin, primarul comunei Jilava,a castigat din arest un nou mandat de edil.
“Impreuna cu 4 colegi deputati tineri am facut o vizita de documentare la Penitenciarul Jilava. Legionari, comunisti, luptatori anticomunisti si detinuti de drept comun au fost „cazati” la Penitenciarul Jilava. Printre detinuti circula mai multe expresii care aduc aminte de trecutul penitenciarului: „Daca scapi de Jilava, nimic nu te mai omoara”, „Sa ajung pe Jilava, daca te mint!”. Azi, legendele raman dar Penitenciarul se transforma si se aplica programe moderne de recalificare a detinutilor si reintegrare in societate. Scopul vizitei a fost vizitarea zonei modernizate si discutii cu detinutii inchisi pentru trafic si consum de droguri ca urmarea faptului ca la Jilava exista un numar impresionant de consumatori”, a declarat deputatul Marian Dragomir.
Marian Dragomir s-a luptat pentru interzicerea comercializarii etnobotanicelor
In mandatul sau de consilier, Marian Dragomir s-a implicat activ in procesul de interzicere a comercializarii plantelor etnobotanice in Braila. “In perioada in care am fost consilier municipal mi-am adus contributia la interzicerea comercializarii de plante etnobotanice pe teritoriul Municipiului Braila si acum doresc implementarea la nivel national a unui numar cat mai mare de legi si programe privind interzicerea comercializarii de droguri si subtante etnobotanice dar si pentru reintegrarea in societate a fostilor consumatori”, a mai spus acesta.
La Penitenciarul Jilava se deruleaza in prezent un program pentru detinutii inchisi pentru trafic si consum de droguri prin care acestia urmeaza diverse tratamente si terapii, scopul final fiind scaderea numarului de consumatori deja declarati dar si a celor care au incurajat consumul.
Detinutii din Jilava beneficiaza pe langa personalul medical de specialitate, psiholog, invatatoare, biblioteca si calculatoare de o sala de sport dar si de ateliere in cadrul carora detinutii realizeaza picturi, statuete, etc. Toate produsele confectionate de acestia sunt mai apoi vandute, fondurile obtinute fiind folosite la cumpararea materialelor necesare.
“In acest sens exista personal medical de specialitate, psiholog, invatatoare pentru clasele primare, biblioteca se fac cursuri pentru utilizarea calculatorului: Windows, Word si Excel (calculatoarele nu sunt conectate la internet). Pentru activitatea de recreere s-au modernizat curtile interioare pentru plimbare si s-a infiintat sala de sport. O atentie deosebita a fost acordata atelierelor de creatie in cadrul carora detinutii isi desfasoara activitatea si realizeaza picturi, statuete, vapoare, corabii, etc. Lucrurile realizate se vand la diverse actiuni caritabile iar fondurile atrase din acest comert sunt folosite exclusiv la cumpararea de materii prime. Avand in vedere calitatea deosebita dar si pentru a incuraja activitatea creativa am cumparat un tablou.”, ne-a mai spus acesta in incheiere.