ProBr

Primarul Aurel Simionescu pus in libertate de magistratii galateni

Primarul Aurel Simionescu pus in libertate de magistratii galateni
Aurel Simionescu
Primarul Aurel Simionescu pus in libertate de magistratii galateni

Primarul Brăilei, Aurel Gabriel Simionescu şi fostul director economic al Primăriei Brăila, Stoica Anghelescu vor fi cercetați în libertate, conform deciziei magistraților Curții de Apel Galați, pronunțată luni după amiază.  

Aceştia au considerat că atât el, cât şi Stoica Anghelescu ar putea influenţa ancheta şi au fost nesinceri. Cei doi sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri europene în legătură cu achiziţiile publice făcute pentru reabilitarea bulevardului Dorobanţi din Brăila. Iniţial, procurorii DNA i-au reţinut, iar instanţa Tribunalului a decis arestarea lor preventivă, la cererea procurorilor. Avocaţii au făcut contestaţie și au obținut câștig de cauză.

[quote]Admite contestaţia formulată de inculpaţii Simionescu Aurel Gabriel şi Anghelescu Stoica. Desfiinţează în întregime încheierea din 04.02.2016 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Galaţi în dosarul nr. 521/121/2016 şi în rejudecare. Respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Serviciul Teritorial Galați privind luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Simionescu Aurel Gabriel şi Anghelescu Stoica. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor Simionescu Aurel Gabriel şi Anghelescu Stoica de sub puterea mandatelor de arestare emise în baza încheierii din 04.02.2016, dacă nu sunt arestaţi în altă cauză. Conform art. 275 al. 3 Cod pr. penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu azi 15.02.2016[/quote], se arată în comunicatul Curții de Apel Galați.
„A fost un proces lung, un proces plin de chestiuni controversate, din perspectiva DNA, dar şi din perspectiva noastră. A fost un proces care se pare că a început sub forma anchetei penale de un an şi jumătate şi a devenit public de o săptămână, ceea ce din punctul nostru de vedere a împietat asupra dreptului nostru la apărare şi asupra posibilităţii acuzaţilor de a-şi face apărări în raport cu acuzaţiile intempestive aduse. Astăzi nu s-a discutat despre vinovăţie sau nevinovăţie, ci despre suspiciunea rezonabilă legată de probele care să justifice sau nu arestarea preventivă şi starea de pericol. Pot să vă spun că fondul cauzei se referă la un contract de achiziţii publice derulat în 2010 în legătură cu care firmele care au fost implicate au putut să facă contestaţie în acea perioadă. Contestaţiile au fost făcute şi finalmente au fost soluţionate de către Curtea de Apel Galaţi, care a decis în decembrie 2010 că acea licitaţie este legală şi trebuie să continue. Pe baza acestor dispoziţii legale şi a deciziei Curţii de Apel Galaţi, s-a derulat mai departe procedura de licitaţie, care era considerată a fi legală şi validă, dar în legătură cu care Parchetul consideră astăzi, în februarie 2016, că s-a desfăşurat în condiţii de ilegalitate. În primul rând am cerut respingerea propunerii de arestare preventivă în legătură cu nişte fapte care nu sunt clar dovedite şi care s-au desfăşurat pe baza unei discuţii legale şi a unei hotărâri a Curţii de Apel Galaţi. Dar dacă se va considera că este nevoie de o măsură restrictivă, noi am cerut controlul judiciar sau eventual arestul la domiciliu”, a precizat Gigel Potrivitu, avocatul lui Aurel Simionescu, conform Monitorul de Galați.

Conform ordinului prefectului, suspendarea din funcție a primarului Aurel Simionescu încetează odată cu punerea sa în libertate, iar hotărârea CLM de vineri își va înceta valabilitatea în momentul în care decizia de astăzi a Curții de Apel Galați va fi transmisă către Prefectura Brăila și Consiliul Local Municipal.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •