ProBr

Prevederile Ordonanței Militare nr. 4

Prevederile Ordonanței Militare nr. 4

Ministrul de interne, Marcel Vela a prezentat în această seară modificările aduse prin ordonanța militară nr 4.

Vela a spus că prin această ordonanță s-a clarificat circulația persoanelor de peste 65 de ani, cu un interval orar în care își pot rezolva probleme de natură medicală: tratamente oncologice, dializă, deplasare cu mijloacele proprii sau ale familiilor, transport sanitar speciale, în intervalul orar și după ora 13 și înainte de ora 11, deci pe întreaga perioadă a zilei.

De asemenea, se permite deplasarea în afara locuinței persoanelor peste 65 de ani și în intervalul 20 -21, pentru nevoile animalelor de companie sau domestice. Pentru ieșirile în acest scop nu e nevoie de declarație pe proprie răspundere

Tot pentru persoanele peste 65 de ani, am clarificat condițiile în care pot fi sprijinite de operatorii economici ce desfășoară activități comerciale precum vânzare de produse sanitare sau alimentare, astfel încât între 11 – 13 să faciliteze cu prioritate accesul acestor persoane.

Cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați și verificați ca atare, dacă încalcă regulile intră direct în carantină cu condiția în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile. Cei ce nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantinare, suportând și ei toate cheltuielile

Conducătorii auto care intră în țară, care conduc mașini de peste 2,4 tone, au trei opțiuni pentru protejarea familiilor: fie angajatorul le asigură un loc unde să se izoleze între curse, fie declară că se izolează la domiciliu împreună cu familia, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații la cerere pentru a asigura protecția familiilor șoferilor, cu plata costurilor aferente cazării în aceste spații hoteliere. Și pentru familiile piloților aeronavelor și echipajele de bord se aplică aceleași reguli

Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri în zone aglomerate, Comitetul Național pentru Situații d Urgență a stabilit ca autoritățile locale, începând din 31 martie, să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocului și vor efectua periodic activități de dezinfecție în scări, lifturi, spații comune.

Ministerele cu rețea sanitară proprie și autorități locale care au în subordine unități sanitare vor asigura la cerere spații de repaus între ture personalului sanitar din 31 martie.

Odată cu publicarea acestei ordonanțe, în perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, apă, carburanți nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat azi. Aceste prețuri pot doar să scadă.

Prin această ordonanță s-a clarificat interdicția privind circulația persoanelor într-un grup mai mare de trei persoane, care se aplică exclusiv circulației pietonale.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •