ProBr

Politistii s-au intalnit cu elevi din scolile brailene

Politistii s-au intalnit cu elevi din scolile brailene
Politistii s-au intalnit cu elevi din scolile brailene
Politistii s-au intalnit cu elevi din scolile brailene

Prevenirea victimizării minorilor a fost tema abordată de către poliţiştii brăileni, în cadrul întâlnirilor cu elevii, desfăşurate în unităţile de învăţământ gimnazial şi liceal, de pe raza judeţului Brăila, în prima zi a Săptămânii Prevenirii Criminalităţii.

Tematica primei zile a manifestării a oferit poliţiştilor posibilitatea de a explica elevilor la ce se referă termenul de victimă, cine poate deveni victimă şi în ce situaţie. Elevilor le-au fost prezentate exemple de situaţii în care un copil poate fi victima unei tâlhării, a agresivităţii şi violenţei, a abuzului de orice tip, a înşelătoriei, precum şi a ademenirii şi hărţuirii prin intermediul  Internet-ului sau a site-urilor de socializare.

În această zi de debut a săptămânii, alături de copii au fost poliţiştii de proximitate, de prevenire, cei de la poliţiile orăşeneşti şi de la posturile comunale de poliţie. Alături de poliţişti, în mijlocul elevilor au fost specialiştii Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane- Centrul Regional Galaţi.

foto (6) foto (4)

Gazdele poliţiştilor brăileni din ziua dedicată prevenirii victimizării minorilor au fost şcolilor gimnaziale „Al. I. Cuza”, „Mihail Sadoveanu”, „Mihai Viteazul” şi „Radu Tudoran”, din municipiul Brăila, și cele din comunele Grădiştea, Bordei Verde, Mircea Vodă, Şuţeşti, Racoviţa, Viziru, Berteştii de Jos, Jirlău, Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Ulmu, Cireşu, Dudeşti, Vişani Chișcani şi Tichileşti, colegiile şi liceele: „N. Angelescu” Ianca, „N. Titulescu” Însurăţei, „G. Vâlsan” Făurei, „Matei Basarab” Măxineni, şi Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Brăila.

Elevii Şcolii Gimnaziale „Al. I. Cuza” au primit informaţiile necesare pentru o siguranţă de nota 10, în scopul de a nu fi implicaţi în evenimente neplăcute, pe drumul spre şcoală, în traficul rutier, la şcoală, la joacă sau chiar acasă. Un moment atractiv şi distractiv, dar şi foarte educativ pentru copii l-a reprezentat exerciţiul demonstrativ prin care poliţiştii au arătat importanţa purtării centurii de siguranţă, atunci când călătoresc cu autoturismul.

foto (3) foto (2)

Elevii care învaţă în mediul rural au primit de la poliţişti informaţii valoroase în scopul prevenirii abuzurilor fizice, emoţionale sau sexuale şi a exploatării prin muncă.

Specialistul Centrului Regional Galaţi al A.N.I.T.P. le-a vorbit elevilor despre modurile prin care tinerele fete sunt ademenite în reţele de prostituţie, cum procedează persoanele care se ocupă de racolare, care sunt etapele prin care o persoană devine victimă a traficului de fiinţe umane, precum şi care sunt consecinţele unui astfel de mod de viaţă şi cum afectează profund întreaga personalitate a tinerei victimei.

Pentru ca recomandările poliţiştilor să ajungă şi la ceilalţi elevi brăileni, care nu s-au întâlnit astăzi cu oamenii legii, amintim:

* Nu te apropia şi nu urca în autoturismele persoanelor pe care nu le cunoşti!

* Nu te lăuda cu banii, bunurile sau alte valori pe care le ai asupra ta sau în locuinţa proprie!

* Alege cu grijă traseele pe care te deplasezi, evită străzile puţin circulate şi slab iluminate!

* Dacă eşti în pericol pe stradă, în locuri publice sau în scara blocului, strigă cât mai tare după ajutor!

* Evită să porţi la vedere bijuterii, telefoane mobile sau alte obiecte tentante pentru cei certaţi cu legea!

* Nu te împrieteni cu persoane care consumă alcool sau te îndeamnă să faci lucruri rele!

* Nu spune nimănui că eşti singur acasă şi ai grijă să ţii uşa încuiată!

* Atunci când navighezi pe Internet, fii atent la cei care îţi cer informaţii personale! Nu le oferi informaţii despre tine şi familia ta (vârsta, adresa, numărul de telefon, şcoala la care înveţi, locul de muncă al părinţilor tăi)!

* Nu stabili întâlniri cu persoane pe care le cunoşti doar pe Internet!

* Dacă ai probleme personale, nu încerca să le rezolvi singur! Cere ajutorul părinţilor sau profesorilor!

Activităţile dedicate elevilor vor continua în a doua zi a ”Săptămânii prevenirii criminalităţi”, cu activităţi orientate spre prevenirea delincvenţei juvenile. Alături de poliţişti, vor fi alături specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila şi reprezentanţii celor 26 de unităţi de învăţământ, din municipiul şi judeţul Brăila, unde se vor derula activităţile preventive.

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •