Politica

Peste jumătate dintre medicii care lucrează în spitale suferă de sindromul Burnout

Peste jumătate dintre medicii care lucrează în spitale suferă de sindromul Burnout

Deputatul PNL de Brăila, medicul Antoneta Ioniță a vorbit într-o conferință de presă de necesitatea ca medicii care fac gărzi în spitalele în care sunt angajați să le fie recunoscute la vechimea în muncă aceste ore. Aceasta a depus o inițiativă legislativă, care modifică legea pensiilor. 

Ioniță a precizat că medicii care lucrează într-un spital de stat are au două tipuri de contracte, un contract pentru norma de bază și un contract pentru perioada în care efectuează gărzi. Aceasta a precizat că în contractul pentru norma de bază este inclusă o gardă pe lună. Peste acest contract se adaugă un contract suplimentar pentru gărzile efectuate.

Vreau să știți că sunt medici care efectuează nu numai 4 gărzi pe lună, ci chiar 8 până la 10 gărzi pe lună. Știți foarte bine, sunt specialități medicale deficitare, unde sunt foarte puțini medici, și astfel se ajunge la un număr foarte mare de gărzi pentru aceste specialități. Acesta este motivul pentru care am depus această inițiativă legislativă. Anul trecut, foarte mulți medici au atras atenția asupra faptului că medicii suferă de un sindrom al epuizării profesionale.” a spus deputatul Antoneta Ioniță.

Parlamentarul brăilean a precizat că în anul 2017 Colegiul Medicilor București a făcut un studiu în rândul medicilor, cu niște chestionare standardizate, în urma cărora s-a constatat că 55% dintre medici suferă de acest sindrom al epuizării profesionale, numit sindromul Burnout. Aceasta a precizat că acest sindrom nu se manifestă numai în rândul medicilor, ci și în rândul altor categorii profesionale.

Antoneta Ioniță a precizat că la acest moment este un ordin al ministrului sănătății care precizeză că medicii care efectuează doar gărzi și nu au norma de bază în acel spital, beneficiază de recunoașterea orelor de gardă la vechimea în muncă.

Inițiativa legislativă depusă de deputatul PNL de Brăila vizează recunoașterea orelor de gardă ca vechime în muncă și pentru medicii care efectuează gărzi peste norma de bază în spitalul în care lucrează. O altă modificare la legea pensiilor prevăzută de această inițiativă rutieră se referă la posibilitatea de pensionare la cerere, fără penalizări, nu mai devreme de 57 de ani pentru femei și 60 de ani pentru bărbați.

Săptămâna aceasta am avut dezbateri în plenul Senatului. Vreau să știți că în Comisiile de specialitate s-au dat în marea lor majoritate avize favorabile. Singurul raport, raportul de la Comisia de muncă din Senat, a fost negativ. Comisie de muncă pe care o conduce domnul senator PSD Ion Rotaru. Nu m-am așteptat din partea dumnealui să nu înțeleagă acest lucru. Nici Ministerul Muncii nu înțelege, cu toate că, Colegiul Medicilor din România susține această inițiativă, Federațiile Solidaritatea Sanitară, Sanitas și nu numai” a spus deputatul Antoneta Ioniță.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •