Actualitate

Orban: Guvernul va asigura plățile pentru angajații trimiși în șomaj tehnic

Orban: Guvernul va asigura plățile pentru angajații trimiși în șomaj tehnic

Guvernul a aprobat în ultima ședință un set de măsuri menite să diminueze efectele negative ale epidemiei COVID-19 asupra companiilor nevoite să-și suspende activitatea. Una dintre cele mai importante măsuri este plata de la buget a șomajului tehnic, în limita a 75% din salariul brut. Pentru a beneficia de această plată pentru salariați, companiile afectate vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere, o condiție fiind scăderea cifrei de afaceri cu minim 25%.

O altă măsură este creșterea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cu 5 miliarde lei într-o primă fază. Ulterior, plafonul mai poate fi majorat cu încă 5 miliarde lei, iar dacă este necesar, creșterea se poate duce spre 15 miliarde lei.

O măsură adoptată de Guvern în ședința care a durat până azi noapte la ora 3.00, este aceea de asigura plata șomajului tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj.

Premierul Orban a declarat că a luat această decizie pentru că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea de a plăti, pentru li s-au redus veniturile, și există riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să li se suspende contractele de muncă. Decizia este de a plăti din bugetul de șomaj 75% din salariul brut, pentru perioada de șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

”Avem două categorii de angajatori. Prima este aceea care a fost afectată direct de măsuri restrictive, mai ales HORECA, goteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacol, prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență. Aceste companii, ca urmare a măsurilor restrictive adoptate de autorități, este clar că nu își pot plăti angajații. Anagajații acestor companii vor beneficia de plata indemnizației pentru șpmajul tehnic de 75%.

A doua categorie de companii. Sunt cele care nu au fost afectate direct, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariați, companiile vor trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere, iar cifra de afaceri să fi scăzut cu minim 25%” a declarat Ludovic Orban.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •