Administratie

Obligatii fiscale ale platitorilor de venituri cu regim de retinere la sursa

Obligatii fiscale ale platitorilor de venituri cu regim de retinere la sursa
Obligatii fiscale ale platitorilor de venituri cu regim de retinere la sursa
Obligatii fiscale ale platitorilor de venituri cu regim de retinere la sursa

Directia Generala a Finantelor face cateva precizari cu privire la platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa. Din aceasta categorie fac parte: repturi de proprietate intelectuala, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila. Nu se retine impozit in cazul veniturilor realizate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil.

Directia Generala a Finantelor Publice judet Braila reaminteste ca, potrivit Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, platitorii de venit, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, au indatorirea de a calcula, retine si vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, pentru veniturile platite reprezentand : drepturi de proprietate intelectuala, activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, precum si a contractelor de agent, activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, asocierea unei persoane fizice cu o persoana juridica, platitoare pe venit microintreprindere.
Contribuabilii care obtin venituri din categoriile mentionate mai sus, datoreaza contributii sociale individuale, contributii care se calculeaza, retin, declara si vireaza de catre platitorii de venit. Declararea impozitului de 10% sau de 16% si a contributiilor sociale individuale se face in formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, formular care se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta.in acest caz, platitorul de venit trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr.455/2001 privind semnatura electronica.
Platitorii de venit, persoane juridice sau alte entitati completeaza formularul 112, sectiunea C, conform instructiunilor prevazute in O.M.F.P.nr.1.045/2012.
Formularul 112 se depune trimestrial sau lunar, in functie de perioada inscrisa in vectorul fiscal.
Nu se retine impozit in cazul veniturilor realizate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.