Actualitate

NU-ŢI LĂSA ECONOMIILE PE MÂNA ESCROCILOR!

NU-ŢI LĂSA ECONOMIILE PE MÂNA ESCROCILOR!

Polițiștii brăileni li se adresează persoanelor vârstnice cu sfaturi pentru prevenirea înşelăciunilor, după ce ieri o brăileancă în vârstă de 79 de ani a fost înșelată de doi tineri, care îi promisese că-și va dubla economiile.  

Dorinţa de a-şi suplimenta veniturile din pensii, precum şi slaba informare privind regimul ajutoarelor acordate persoanelor cu venituri materiale modeste, de către autorităţile statului ori de diferite asociaţii, face din persoanele vârstnice o categorie de populaţie vulnerabilă în faţa escrocilor, cărora ajung să le încredinţeze sume mari de bani, în speranţa obţinerii unor beneficii.

Un exemplu în acest sens îl constituie cazul unei brăilence, în vârstă de 79 de ani, pentru care ziua de 13 august s-a dovedit a fi, într-adevăr, una cu ghinion.

Femeia a fost abordată pe stradă de doi tineri, bărbat și femeie, care au convins-o că o pot ajuta să îşi dubleze economiile, prin depunerea acestora la o asociaţie pentru pensionari.

Fără a bănui intenţiile necunoscuţilor, bătrâna le-a înmânat suma de 17.000 de lei, după care escrocii au plecat pe rând, invocând diferite pretexte, şi nu au mai revenit, motiv pentru care bătrâna şi-a dat seama ca a fost înşelată şi a apelat la sprijinul poliţiştilor.

Sfaturile polițiștilor de care vârstnicii trebuie să ţină cont, pentru a nu cădea în plasa escrocilor sunt:

 • Nu oferiţi informaţii despre sursele de venit ale dumneavoastră sau ale membrilor familiei, unor persoane aparent respectabile şi binevoitoare care vă abordează pe stradă sub diferite pretexte. Anumite aspecte le-ar putea trezi interesul şi astfel aţi putea deveni victime ale unor infracţiuni precum înşelăciuni, furturi sau tâlhării;
 • Solicitaţi persoanelor care pretind că ar avea diferite calităţi oficiale şi în virtutea acestora vă solicită, pentru diferite motive, sume de bani, să vă prezinte documente de identitate şi documente care să le ateste calitatea invocată;
 • Apelaţi la ajutorul unei persoane mai tinere din familie pentru verificarea derulării unor programe de ajutorare a vârstnicilor şi a condiţiilor de obţinere a beneficiilor;
 • Nu acceptaţi să înmânaţi necunoscuţilor întâlniţi pe stradă sau care vin la uşa dumneavoastră, diferite sume de bani cu titlu de avans pentru diferite lucrări ori ca impozit (pe diferite surse de venit, pe aşa-zise premii) ori pentru a putea profita de anumite beneficii;
 • Pentru orice sumă plătită, solicitaţi chitanţă şi aveţi grijă ca aceasta să fie completată corect, să conţină date despre instituţia în contul căreia faceţi plata, să aibă înscris numele încasatorului şi să poarte semnătura acestuia şi ştampila unităţii;
 • Anunţaţi cât mai repede poliţia, apelând numărul unic 112, în cazul în care sunteţi victima unei înşelăciuni sau cineva a încercat să vă înşele!

Referitor la asociațiile care le pot acorda sprijin, pensionarii trebuie să știe că în conformitate cu prevederile Legii nr. 540 din 27 septembrie 2002, privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor aceste instituţii au ca scop principal sprijinirea membrilor lor, prin acordarea de împrumuturi rambursabile, ajutoare nerambursabile şi ajutoare pentru acoperirea unor cheltuieli cu înmormântarea foştilor membri, precum şi prin prestarea serviciilor accesibile tuturor membrilor.

Operaţiunile financiare la aceste asociații de ajutor reciproc ale pensionarilor se realizează doar la ghişeele acestei instituţii, şi nu prin intermediul unor operatori “de teren”, iar pentru a beneficia de serviciile oferite de această asociaţie, pensionarii trebuie să prezinte, după caz, o serie de documente, printre care actul de identitate, cupon de pensie şi certificat de membru al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Brăila.

Distribuie postarea
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •