Administratie

Nu avem asigurat stocul de vaccin antitetanos pentru Insula Mare

Nu avem asigurat stocul de vaccin antitetanos pentru Insula Mare
Nu avem asigurat stocul de vaccin antitetanos pentru Insula Mare
Nu avem asigurat stocul de vaccin antitetanos pentru Insula Mare

Prefectul de Braila, Mihaela Marcu, a declarat astazi ca stocul de vaccin antitetanos pentru vaccinarea preventiva a locuitorilor din Insula Mare a Brailei, in cazul in care apele murdare ale Dunarii ar produce inundatii in zona, nu este complet.

„Nu avem asigurat complet stocul de vaccin antitetanos pentru Insula Mare, dupa cum ne-a informat DSP-ul, in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.  Avem pe stoc 70 de doze, dar necesarul este de 500. Am facut deja cerere la Ministerul Sanatatii pentru diferenta. O vom primi, nu avem nicio emotie”, a declarat Marcu.

Prefectul Brailei a mai spus ca, avand in vedere Codul Portocaliu de inundatii instituit pe Dunare, din localitatile aflate in Insula Mare a Brailei au fost aduse, inca de miercuri seara, in municipiu gravidele si persoanele care fac dializa.

Vaccinul antitetanos lipseste din mai multe spitale din tara. Problemele au aparut inca de anul trecut, dupa ce productia serului a fost sistata la Institutul Cantacuzino si am inceput sa-l importam de la francezi. Costurile sunt insa de 50 de ori mai mari, asa ca nu toate spitalele si-l permit. Iar acum stocurile de import s-au epuizat.

Tetanosul este o boala infectioasa grava, cu potential fatal, cauzata de tetanospasmina, o exotoxina neurotoxica produsa de bacilul tetanic. Imbolnavirea se produce ca urmare a germinarii sporilor si multiplicarii bacteriei, care produce doua toxine puternice. Dintre acestea, tetonospasmina, cu actiune proteolitica, lezeaza nervii periferici, cauzand paralizii si crampe musculare tipice. Cealalta toxina, tetanolizina, produce leziuni la nivelul muschiului cardiac. Toxina tetanica dupa gradul de toxicitate este pe locul doi pe lista substantelor toxice dupa toxina botulinica. Pe plan mondial, mortalitatea cauzata de aceasta boala infectioasa este de 40% si afecteaza cu precadere tinerii si varstnicii.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.