educatie

Notele din liceu pot fi luate in calcul la admiterea in invatamantul universitar

Notele din liceu pot fi luate in calcul la admiterea in invatamantul universitar

admiterea in invatamantul universitarMinisterul Educatiei a publicat, joi 18 aprilie 2013, in Monitorul Oficial, Ordinul nr. 3.544/2013 privind cadrul general de organizare si desfasurare a admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2013 – 2014.
Conform acestui Ordin, Universitatile vor putea lua in considerare in organizarea sesiunilor de admitere de anul acesta si notele obtinute de candidati in timpul liceului. In urma cu un an, ministrul Catalin Baba, a modificat modalitatea de admitere la facultati, iar anul trecut s-a intrat doar prin examen sau pe baza mediei de la Bacalaureat.
La art. 12 – (3), din ordinul publicat joi in Monitorul Oficial se prevede ca “La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenta si de master pot fi luate in considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenta si/sau notele din anii de studii, dupa caz, conform propriei metodologii”.
O alta prevedere a ordinului dat de ministrul educatiei, Remus Pricopie, se refera la admiterea care poate fi organizata in sesiuni, inainte de inceperea anului universitar. Ordinul de anul trecut preciza ca se pot organiza maximum doua sesiuni de admitere. De asemenea, la admiterea in facultatile unde predarea este in limba romana, la solicitarea scrisa a candidatilor care au sustinut la bacalaureat si proba la limba si literatura materna, examenul de admitere se poate sustine si in limbile materne respective, cu respectarea autonomiei universitare. Pentru studiile universitare organizate intr-o limba straina, admiterea va contine obligatoriu o proba de competenta lingvistica, eliminatorie, notata cu admis/respins, la fel ca anul trecut.

Un candidat poate fi admis si inmatriculat ca student la cel mult doua programe de studii concomitent, indiferent de institutiile de invatamant care le ofera. Un candidat declarat admis poate beneficia de finantare de la bugetul de stat, pentru un singur program de licenta, pentru un singur program de master si pentru un singur program de doctorat. Candidatul declarat admis la mai multe facultati opteaza pentru programul de studii care va fi finantat de la bugetul de stat prin depunerea diplomei de bacalaureat sau a diplomei ciclului de studii universitare anterior absolvit, dupa caz, in original, la facultatea pe care doreste sa o urmeze, respectand termenul de depunere stabilit de aceasta din urma.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.