Guvernul a adoptat in sedinta de luni, 23 decembrie, o ordonanta de urgenta care modifica Legea Educatiei Nationale. Clasa a IX-a ramane la liceu,
durata invatamantului obligatoriu creste de la 10 la 11 ani (asadar sunt obligatorii clasa pregatitoare, clasele I-VIII si IX-X) si se amana termenul introducerii de examene interdisciplinare.
„Primul an in care vom avea examenul de Evaluare Nationala si Bacalaureatul in formula interdisciplinara va fi anul 2019”, a anuntat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie. Acesta a precizat ca interdisciplinaritatea este metoda folosita in testele PISA si „acesta este un motiv pentru care noi avem rezultate mai slabe la PISA, pentru ca noi nu pregatim elevii in acest sens”.
Principalele modificari pe care le aduce ordonanta la Legea Educatiei Nationale (LEN):
- se mentine durata de 4 ani pentru ciclul gimnazial si pentru liceu. Ordonanta de Urgenta elimina prevederea Legii Educatiei Nationale potrivit careia clasa a IX-a trebuia sa treaca in invatamantul gimnazial si liceul sa se reduca la o durata de 3 ani;
- creste durata invatamantului obligatoriu de la 10 la 11 ani. Prin introducerea clasei pregatitoare si prin mentinerea duratei de 4 ani a liceului, invatamantul obligatoriu creste de la o durata de 10 ani la una de 11 ani. Prin urmare, invatamantul obligatoriu va fi format din:
– clasa pregatitoare;
– clasele I – VIII;
– clasele IX – X, pentru cei care aleg traseul liceal, respectiv primii doi ani ai scolii profesionale, pentru cei care aleg traseul invatamantului profesional si tehnic;
- se amana introducerea testelor transdisciplinare la Evaluarea Nationala, Admiterea la liceu si Bacalaureat. Ele vor fi introduse incepand cu generatiile de elevi care intra in clasa a V-a, respectiv in clasa a IX-a, in anul scolar 2015 – 2016
„Prin urmare, primul an in care vom avea examenul de Evaluare Nationala la sfarsitul clasei a VIII-a si Bacalaureatul tot in formula interdisciplinara va fi anul 2019. Deci pentru cei care incep clasa a V-a, respectiv liceul, in anul scolar 2015-2016„, a anuntat Pricopie.
- absolventii invatamantului profesional vor putea continua studiile liceale la forma de invatamant cu frecventa. Legea educatiei nationale acorda posibilitatea absolventilor invatamantului profesional, care promoveaza examenul de certificare a calificarii profesionale, sa urmeze cursurile invatamantului liceal, doar la forma cu frecventa redusa.
„Invatamantul profesional va fi 3 ani, iar cei care vor dori sa se intoarca la liceu se vor intoarce in clasa a XI-a, cu posibilitate si la zi„, a declarat Pricopie.
- acorda tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun si elevilor din invatamantul profesional. In prezent, se asigura tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun doar pentru elevii din invatamantul obligatoriu si liceal, creandu-se o situatie discriminatorie pentru elevii din invatamantul profesional, potrivit Ministerului Educatiei Nationale (MEN).
- Se extinde de la 3 la 6 ani dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza in invatamantul preuniversitar, pe baza rezultatelor obtinute la concursul de titularizare
Cadrele didactice netitulare calificate, care au participat in ultimii 6 ani la concursul national unic de titularizare, au obtinut cel putin nota/media 7 si au ocupat un post/catedra, au posibilitatea de a deveni titulare in sistemul de invatamant preuniversitar, dupa parcurgerea unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.
Se clarifica durata anului universitar pentru studentii din anii terminali, astfel incat acestia sa beneficieze de toate drepturile, conform cu statutul lor, pana la 30 septembrie.