Evenimente

News Alert: Inundatii in Insula Mare a Brailei

News Alert: Inundatii in Insula Mare a Brailei
News Alert: Inundatii in Insula Mare a Brailei
News Alert: Inundatii in Insula Mare a Brailei

 Patru mii de hectare de culturi agricole au fost inundate in Insula Mare a Brailei (IMB), cea mai mare exploatatie agricola din Europa, din cauza infiltrarii apei Dunarii prin digurile care protejeaza Insula, iar pagubele estimate de arendasul IMB, omul de afaceri Culita Tarata, se ridica la 4 milioane de euro.

„Toate culturile agricole de toamna, de grau, orz, rapita, de pe 4.000 de hectare, sunt compromise total. Nu mai putem recupera nimic. Pagubele sunt aproape de 4 milioane de euro. Actionam pe diguri cu 400 de oameni si cu utilaje pentru pomparea apei inapoi in Dunarea. Este singura solutie tehnica pe care o putem pune in aplicare. Pentru ca Insula Mare este cu 1,5 metri sub nivelul Dunarii, apa a ajuns in zona cultivata pe principiul vaselor comunicante. In aceasta situatie, digurile doar previn inundarea totala a Insulei. O solutie ar fi preluarea apei in vechile canale de irigatii, acum colmatate, si pomparea ei de acolo. Am cerut la Ministerul Agriculturii sa preluam aceste canale, insa am fost refuzati. As fi facut decolmatarea lor pe cheltuiala mea, as fi montat pompe, as fi scutit si Ministerul de cheltuiala cu ele. Dar nu s-a putut, pentru ca ma cheama Tarata. Bine ca Agricultura cheltuie anual 10 milioane de euro numai pentru paza fostelor canale de irigatii din tara”, a declarat Culita Tarata.

Digurile din Insula Mare a Brailei au fost suprainaltate in ultima luna cu 25.000 de metri cubi de pamant, pentru a preveni efectele unor inundatii in cazul in care Dunarea ar depasi lucrarile de indiguire. S-a actionat cu 50 de tractoare cu 50 de remorci, sapte buldoexcavatoare, patru gredere, doua screpere, special cumparate pentru aceasta operatiune, si cu 400 de oameni, care au realizat manual sau mecanic aceasta actiune.

„De o luna de zile ne pregatim pentru lupta cu Dunarea, pe care o prefiguram. Am actionat cu 50 de tractoare cu 50 de remorci, cu care am transportat pana acum in jur de 25.000 de metri cubi de pamant. Cu acest pamant am creat o bancheta pe dig, care sa asigure o protectie in zonele cu probleme de minim 30 de centimetri fata de nivelul care a fost in 2010. Am achizitionat si doua screpere performante, cu care suprainaltam digurile, operatie mult mai facila, dar care ne-a costat foarte mult”, a declarat Lucian Buzdugan.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.