Administratie Economie

Neimpozitate, voucherele de vacanta ar fi adus 1 milion de turisti, in loc de 250.000

Neimpozitate, voucherele de vacanta ar fi adus 1 milion de turisti, in loc de 250.000
Neimpozitate, voucherele de vacanta ar fi adus 1 milion de turisti, in loc de 250.000
Neimpozitate, voucherele de vacanta ar fi adus 1 milion de turisti, in loc de 250.000

 

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) afirmă că voucherele de vacanţă pentru angajaţii companiilor de stat, aprobate ieri de Camera Deputaţilor, vor avea un efect moderat, urmând să aducă un surplus de aproximativ 250.000 de turişti, însă dacă ar fi fost scutite de impozite ar fi avut un efect de patru-cinci ori mai mare.

Alin Burcea, prim-vicepreşedintele ANAT, citat de Mediafax:

Nu am textul proiectului de lege în faţă, dar, ca noutate, ştiu că se elimină intermediarul – societăţile de tichete, care ar fi luat un comision în plus. Din câte ştiu, nu s-a revenit la forma iniţială a ordonanţei din 2009, când şi angajatorul, şi angajatul erau scutiţi de taxe. Cred că această măsură va duce la o creştere în turism, dar nu atât de mare pe cât ar fi fost dacă se eliminau impozitele.

Creşterea estimată de Burcea, în cazul în care s-ar fi eliminat impozitele pentru vouchere, ar fi fost de circa 20%. Asta înseamnă că celor 6 milioane de turişti români care îşi fac anual vacanţele în ţară li s-ar fi adăugat încă 1,2 milione de turişti.

Potrivit Mediafax, surse din Autoritatea pentru Turism au declarat că voucherele vor fi scutite de plata contribuţiilor sociale, vor fi deductibile de la plata impozitului pe profit, dar vor fi impozitate pe venit.

Burcea a mai spus:

În forma în care este acum, probabil că vor veni în plus în staţiunile din ţară aproximativ 250.000 de turişti.

Prim-vicepreşedintele ANAT a mai explicat că Ministerul Finanţelor nu înţelege că voucherele, dacă ar fi fost scutite integral de taxe, ar fi fost oricum „purtătoare” de TVA şi ar fi dus la o creştere a încasărilor la buget.

Camera Deputaţilor a decis marţi ca instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale să poată acorda angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumpărate pachete de servicii în unităţi de turism autorizate.

Voucherele de vacanţă se vor emite numai online şi vor fi suportate integral de angajatori. Prestarea serviciilor achiziţionate prin intermediul voucherelor se va face în unităţile turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism, iar comisionul maxim perceput de aceste agenţii nu va putea depăşi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit.

Angajatul care va beneficia de vouchere de vacanţă nu va mai primi prime de vacanţă sau bilete de odihnă.

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •