Administratie

Modificari la codul rutier

Modificari la codul rutier

Camera Deputaților a adoptat astăzi, cu 226 de voturi pentru , 26 ”Contra” și 5 abținere legea pentru modificarea art. 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

După ce au votat codul penal pe repede înainte, deputații au votat astăzi modificări la codul rutier care dau mână liberă vitezomanilor. În urma acestor modificări, pe lângă faptul că toate mașinile care au amplasate radare trebuie să fie inscripționate cu însemnele poliției, vitezomanii vor fi avertizați cu 2 km înainte că în zonă urmează să fie un aparat radar în afara localităților și cu 500 de metri înainte, în interiorul localităților.

Conform dispozițiilor legii care modifică codul rutier, constatarea contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

Legea mai prevede că dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere şi care sunt poziţionate vizibil. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme, cu înscrisuri şi însemne distinctive. Autovehiculele pe care sunt instalate dispozitivele radar pot fi utilizate staţionar sau în mişcare.

În cazul utilizării dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staţionare sau pe suporţii amenajărilor rutiere ori a utilizării dispozitivelor radar tip pistol, este obligatorie presemnalizarea prezenţei acestora în zona drumului public prin panouri de atenţionarea, postate mai înainte pe sensul de mers, cu minimum 500 m în localitate şi cu minimum 2000 m în afara localităţii, dar nu mai mult de 1000 m în localitate şi 4000 m în afara localităţii faţă de radar.

Panourile de atenţionare se asigură şi se montează de către administratorul drumului public, la solicitarea poliţiei
rutiere.

Totodată, pentru amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, iar agentul constatator eliberează contravenientului chitanţa reprezentând contravaloarea amenzii, în care se menţionează data, numele şi prenumele contravenientului, fapta săvârşită, actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, numele, prenumele şi semnătura agentului constatator, nemaifiind necesară încheierea procesului-verbal de constatare a contravenţiei dacă
nu se dispune şi o sancţiune contravenţională complementară.

Amenzile privind circulaţia pe drumurile publice se achită în condiţiile legii şi se fac venit integral la bugetele locale.

Legea va fi trimisă acum la președintele Iohannis pentru promulgare, iar după publicarea în Monitorul Oficial va deveni operativă.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •