Administratie

Miel sau catel?

Miel sau catel?
Miel sau catel?
Miel sau catel?

Dupa Florii, zeci de mii de braileni vor da navala in magazine si piete pentru a cumpara, daca nu miei intregi, macar cateva kilograme, pentru traditionala masa de Paste.

Inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare ne-au explicat la ce sa fim atenti. Astfel, din punct de vedere al originii, se identifica doua tipuri de carne. Carnea de miel (ied) – care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare – prezinta o marca de sanatate de forma ovala, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, avand inscriptionate urmatoarele: in partea superioara denumirea tarii, respectiv “Romania”, cu majuscule sau codul ISO al tarii “RO”, in cazul carnii obtinute in abatoare din Romania, in centru numarul de autorizare acordat de autoritatea veterinara centrala a tarii de origine, iar in partea inferioara abrevierea Comunitatii Europene, respectiv: CE, EC, EK, CEE etc. cu majuscule.
De cealalta parte, exista carnea de miel (ied) care se obtine prin sacrificarea la cererea consumatorilor, in locuri special amenajate temporar. Aceasta are aplicata o stampila de forma rotunda, cu diametrul de 3,5 cm, cu urmatoarele inscrisuri: in partea superioara – “Romania”, cu majuscule, in centru – indicativul judetului, urmat fara intrerupere de numarul de autorizare al unitatii (imediat sub acesta se inscrie numarul de identificare al medicului veterinar oficial care asigura supravegherea veterinara a unitatii), iar in partea inferioara – “controlat sanitar-veterinar”, cu majuscule. Astfel, daca exista aceste stampile putem fi siguri ca ajungem sa gatim o carne verificata sanitar – veterinar.

Fiti atenti de unde cumparati carnea de miel!

De asemeni veterinarii fac o serie de recomandari populatiei pentru a evita neplacerile din cauza produselor alimentare improprii cumparate. Acestia au precizat ca organele si carnea de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate care arata ca animalele, carnea si organele obtinute in urma sacrificarii au fost supuse examenelor veterinare inainte de sacrificare si dupa sacrificare. “Este de preferat ca mielul sacrificat sa aiba capul atasat de carcasa, precum si portiunea terminala a unui membru. Facem aceste precizari in vederea prevenirii substituirii acestor carnuri cu cea de caine, care sunt usor de confundat pentru o persoana neavizata”, se arata in recomandarile medicilor veterinari.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.