Medalioane de miel orientale
De ce? Pentru că încă se mai poate!
Și dacă încă se mai poate, astăzi pregătim împreună oareșce medalioane de miel orientale, pentru a mai înviora preparatele cunoscute și uzitate pe bază de carne de miel.
Alegerea a venit oarecum natural, întrucât Orientul este la o „zvărlitură de băț”, iar în termeni gastronomici vorbind, preparatele orientale sunt genial de simple și savuroase, așa că, teoretic, nu ar trebui să întâmpinăm dificultăți majore în prepararea acestui fel de mâncare.
Cu ingrediente savuroase, medalioanele de miel orientale reprezintă un fel de mâncare care poate fi abordat destul de des, fireşte, alăturat unui vin de excepție, așa că nu mai lungim vorba și urmărim rapid ingredientele necesare.
Ingrediente:
- 1cm rădăcină proaspătă de ghimbir
- 125 g broccoli proaspăt
- 125 g praz
- 125 g porumb tânăr (conservat)
- 500 g carne de miel (pulpă sau file)
- 1-2 linguri ulei de măsline extravirgin
- sare
- piper negru
- 2 linguri ulei de nucă
- 3 linguri supă concentrată de carne
- 1-2 linguri sos de soia light
Prepararea este cantonată într-un interval de 30 minute, așa că procedăm astfel:
Curățăm de coajă și tocăm ghimbirul, apoi îl punem vremelnic la „odihnă”.
Spălăm legumele, broccoli îl separăm în buchețele, iar prazul îl tăiem mărunt fideluță. Porumbul tânăr îl lăsăm întreg.
Tăiem carnea de miel în medalioane/bucăți relativ grosuțe care se ung cu ulei și se asezonează cu sare și piper.
Se încălzește o tigaie pe foc potrivit, adăugăm bucățile de carne și le frigem fără ulei, 2 minute, până se rumenesc.
Carnea se întoarce și se frige încă 3-4 minute, până ce este făcută, dar să rămână roz la interior. Acoperim tigaia și păstrăm la cald.
Între timp, încingem uleiul de nucă într-un wok, adăugăm ghimbirul, iar legumele se călesc 3-4 minute la foc iute, amestecând frecvent, până încep să se frăgezească.
Adăugăm supa și sosul de soia peste legume, asezonăm iar (după gust) și mai gătim încă două minute, amestecând.
Cam gata! Montăm pe platou, carnea alături de legume, și servim imediat.
Nu oricum, ci cu un un Merlot DOC-CT deosebit, cu aroma delicată şi gust de fructe de pădure, de culoare roşie-rubinie, astringent şi taninos, cu o catifelare specifică celor mai fine vinuri.
De Măcin. Alcovin Măcin!
Medalioane de miel orientale, curat orientale, monșericilor!
Salată cu căpșune
Este un preparat imperial, de sorginte romană, patricienii se bucurau de astfel de salate la ospețele organizate în capitala imperiului, Roma.
Căpșunile, originare din Alpi, creșteau sălbatice, (Fragaria vesca) și erau numite de patricienii imperiului „fragans”, dată fiind aroma lor puternică.
Denumirea s-a dovedit a fi perenă, s-a păstrat până la noi, ca “demni urmași ai Romei”. În prezent, o cunoaștem sub formă de “fragi”, care denumeşte tot forma sălbatică a plantei, e drept, mai modestă ca mărime, dar inconfundabilă ca aromă.
Legenda spune că la moartea lui Adonis, Venus a plâns cu lacrimi mari, care, atunci când au căzut pe pământ, s-au transformat în inimioare roșii, căpșunile.
„O tempora, o mores” … și noi … ce epigoni!
Cum imperiul și obiceiurile lui au apus demult, ne rămâne doar plăcerea de a savura una din salatele imperiale, prilej de bucurie sufletească și, de ce nu, mândrie, doar spunem că “noi suntem urmașii Romei !”
Așadar, hai să pregătim minunăția…
Ingrediente:
- 250 g salată creață
- 2 castraveți
- 150 g căpșune proaspete
- 100 g iaurt 2,5% grăsime
- 15 frunze de mentă
- 1 lamâie
- sare
- piper
Spălam și scurgem bine salata, o rupem cu mâna și o așezăm într-un bol transparent de salată.
Spălăm castraveții, tăiem capetele, îi curățăm parţial de coajă cu un cuțit de ornat legume, îi tăiem felii și îi adăugăm la salată.
Spălăm căpșunile, le tăiem în sferturi și le adăugăm și pe ele.
Pregătim un dressing din iaurtul amestecat cu frunzele de mentă tăiate mărunt, sucul de lămâie, sarea și piperul.
Adăugăm dressing-ul peste salată numai în momentul servirii.
La această salată, dacă avem șansa să găsim un Merlot Rose, cu post-gust de fructe de pădure, vă garantez că va fi o experiență de neuitat.
Și, fireşte, găsim! La Alcovin. Alcovin Măcin!
Dragilor, s-aveți poftă!