ProBr

Masa festiva de Paste

Masa festiva de Paste
Masa festiva de Paste
Masa festiva de Paste

       Pentru a intra in atmosfera Sfintelor Sarbatori, obligatoriu trebuie sa tineti cont de anumite reguli! Indiferent daca veti avea musafiri sau alegeti sa petreceti doar alaturi de cei din familie, este bine si frumos sa aveti o masa eleganta, care sa va introduca in spiritul Sarbatorii Pascale. Cu putin efort si multa creativitate veti aduce bucuria in inimile celor dragi. Iata cateva idei care va pot fi de ajutor la asezarea mesei de Paste.

Fata de masa
Recomandarea noastra e sa plasati o acoperitoare sintetica pe masa ca sa va protejati impotriva micilor accidente cum ar fi petele de vin rosu. Peste aceasta plasati fata de masa.
Fata de masa poate fi decorata cu motive de Paste, cum ar fi iepurasi sau oua colorate. Totusi, puteti alege si o fata de masa de culoare alba, daca masa este una mai formala. Indiferent cum ar fi, fata de masa trebuie sa se sincronizeze perfect cu vesela si cu tacimurile. Daca alegeti o fata de masa cu un model mai incarcat, este ideal sa alegeti o vesela cit mai simpla.

Vesela si servetelele
Cand decideti locul fiecaruia la masa, trebuie sa aveti grija ca farfuriile sa fie bine aranjate, ca fiecare persoana sa se simta confortabil. Distanta recomandata este de aproximativ 40 de centimetri, dar aceasta depinde de numarul de invitati, de suprafata mesei si de latimea scaunelor. Vesela consta dintr-o farfurie de baza lata, pe care veti pune celelalte farfurii. Totusi, daca spatiul reprezinta o problema, puteti renunta la farfuria de baza. servetelele trebuie sa fie asortate cu fata de masa, fie cu model, fie simple, si se asaza pe partea stanga.

Tacamurile
Numarul de tacamuri depinde de numarul de feluri pe care le serviti, dar nu trebuie plasate mai mult de trei tacamuri pe o parte. Daca sunt necesare mai multe, ele trebuie aduse odata cu felurile de mancare la care se folosesc. Tacamurile se plaseaza astfel: furculitele, la stanga farfuriei, aranjate de la exterior spre interior, in ordinea in care vor fi folosite, furculita de salata, cel mai aproape de farfurie, apoi cea de carne. Cutitele, la dreapta farfuriei, in acelasi mod ca furculitele. Partea ascutita trebuie sa fie orientata spre farfurie. Lingura, la dreapta farfuriei, in exterior. Tacamurile de desert vor fi asezate deasupra farfuriei si, sunt aduse cu putin inainte de servirea lui.

Paharele
Vinul se serveste in pahare cu picior, asezate la dreapta si in fata farfuriei, incepind cu cel mai mare. Este nevoie de un pahar pentru fiecare tip de vin. Primul este paharul de apa, fara picior. Urmeaza paharul de sampanie, apoi pentru vin rosu sau alb, urmand paharele pentru desert, cum ar fi de lichior, sherry etc. Lasati vinul sa decanteze intr-o carafa inainte sa-l serviti.

Accesorii si flori
Solnitele trebuie plasate in dublu exemplar, la ambele capete ale mesei, si sunt de preferat cele in forma de ou sau de iepuras. Cosuletele de paine trebuie sa aiba puse in ele servetele cu motive pascale. Florile pe care le folositi la ornarea mesei pot fi uscate sau proaspete, dar neaparat de sezon. Puteti pune si lumanari, fie intr-un sfesnic elegant in centrul aranjamentului, fie pe margini. Lumanarile sunt de obicei albe, cilindrice, dar pot fi si colorate. Nu este recomandat sa folositi lumanari parfumate, deoarece aroma lor intra in conflict cu cea a mancarii servite la masa. De pe masa de Paste nu ar trebui sa lipseasca un cosulet cu oua vopsite in diferite culori si decorate cu diverse modele.
Piesa ornamentala se aseaza in centrul mesei si nu trebuie sa fie prea inalta sau prea lata, astfel incat oaspetii sa se poata vedea si vorbi comfortabil.
Piesa centrala poate fi alcatuita din diverse componente: flori, portelan, feluri de mancare mai deosebite, in functie de imaginatia si resursele dumneavoastra.
Ca sa va pastrati in armonie cu sarbatorile de Pasti, puteti crea un ornament alcatuit dintr-un fel de mancare, cum ar fi un cosulet cu oua vopsite in diverse culori si decorate cu diverse modele, sau friptura de miel ornata apetisant. Pofta buna!

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.