Stiri Administratie

Magnetodiaflux si crioterapie la Sectia de Balneofizioterapie de la Braila

Magnetodiaflux si crioterapie la Sectia de Balneofizioterapie de la Braila
Magnetodiaflux si crioterapie la Sectia de Balneofizioterapie de la Braila
Magnetodiaflux si crioterapie la Sectia de Balneofizioterapie de la Braila

 Sectia de Balneofizioterapie de la Spitalul Judetean de Urgenta Braila, investitie in valoare de un milion de euro, va fi dotata cu aparatura de ultima ora pentru proceduri de magnetodiaflux si crioterapie.

Magnetodiafluxul este o procedura ce utilizeaza efectele terapeutice ale campului magnetic in aplicatii generale sau locale asupra tesuturilor, care are drept scop: scaderea procesului inflamator articular si abarticular, scaderea contracturii musculare antalgice si cresterea pragului cortical la durere. Aplicatiile locale si utilizarea unei emisii de camp magnetic la intensitate ridicata determina cresterea circulatiei si oxigenarii tisulare, accelereaza regenerarea osteoblastelor si fibroblastilor cu efecte in leziunile de cartilaj, ligamentare si osoase.

Crioterapia este o metoda terapeutica frecvent utilizata pentru tratarea a diverse leziuni benigne si maligne. Mecanismul distrugerii in crioterapie il constituie necroza, care rezulta in urma congelarii si decongelarii celulelor. Efectele adverse ale crioterapiei sunt de obicei minore si de scurta durata. In ultima perioada, foarte multi dermatologi practica crioterapia. Avantajele generale ale crioterapiei sunt faptul ca tehnica este facila, costurile sunt scazute si rezultatele cosmetice sunt destul de bune.

„Lucram din plin la sectia de balneofizioterapie, care va deveni sectie clinica. Vom interveni foarte curand la acoperis si la partea exterioara, facem parcare, intrare pentru studenti. Numai aparatura pe balneofizioterapie, pe langa ce avem in Ambulatoriu, va fi in jur de 300 mii de euro, la care se adauga cheltuielile de amenajare. Asa cum trebuie sa facem sectia la nivel de zona universitara, ne ducem cu totul la un milion de euro”, a declarat presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu.

Sectia de balneofizioterapie se adreseaza pacientilor cu afectiuni reumatismale cronice, inflamatorii sau post traumatice, neurologice, cardiocirculatorii sau de medicina interna.

Dotarile de ultima generatie vor permite tratamente complexe cu utilizarea curentilor de joasa, medie sau inalta frecventa, terapie cu laser, crioterapie, masaj si kinetoterapie. Un echipament ultramodern este magnetodiafluxul, care permite o terapie foarte eficienta in consolidarea osoasa, grabind astfel vindecarea.

Critoterapie in tratarea cancerului de piele

Tipurile de cancer de piele care au celule bazale superficiale si boala bowen pot fi tratate cu ajutorul crioterapiei. Posibilitatea recidivei pentru carcinomul primar cu celule bazale variaza in functie de modalitatea de tratament. Procentele recurentei pot fi mai mici cu 7,5% in cazul in care tehnica este aplicata in urma unor decizii rationale. In urma studiilor se considera ca recurenta a fost intalnita in proportie de 10.1% in cazul exciziei chirurgicale, 7.7% in cazul chiuretajului si electrocauterizarii, 8.7% in cazul radioterapiei si 8.7% in cazul metodelor non-Mohs.

Mecanismul de actiune poate fi impartit in crioterapie in trei faze: faza de trasfer de caldura, distrugerea celulelor si inflamatia.

1. Transferul caldurii

Mecanismul prin care crioterapia distruge celulele vizate este prin transferul rapid de caldura de la aparatele utilizate in timpul tehnicii, la piele. Cel mai des, pentru criogenare este folosit azotul lichid care are un punct de fierbere la -196 grade celsius. Rata de transfer a caldurii depinde de diferenta de temperatura dintre piele si azotul lichid. Cand crioterapia foloseste tehnica pulverizarii, azotul lichid este aplicat direct pe piele si va avea loc evaporarea (cauzata de transferul termic) care are loc atunci cand caldura din piele este rapid transferata azotului lichid. Acest proces determina evaporarea azotului lichid aproape imediat.

2. Distrugerea celulelor

Prejudicierea celulelor apare in timpul dezghetarii dupa ce celulele sunt inghetate. Din cauza conditiilor hiperosmotice intracelulare, cristalele de gheata nu se formeaza pana la -5-10 grade. Transformarea apei in gheata concentreaza substantele extracelulare rezulate in urma dizolvarii si rezultand un gradient osmotic in membrana celulei care va provoca prejudicii in continuare.

Congelarea rapida si dezghetarea lenta maximizeaza distrugerea tesuturilor celulelor epiteliale si este cel mai rapid tratament pentru afectiunile maligne. Fibroblastii produc colagen mai putin dupa o dezghetare rapida. Prin urmare, un dezghet rapid poate fi recomandat pentru tratamentul leziunilor benigne sau cheloide in zonele predispuse la cicatrici.

Efectele congelarii pot fi vazute atunci cand o friptura este decongelata. Sucurile care sunt observate dupa ce friptura este complet decongelata reprezinta lichidul intracelular care se scurge din cauza deteriorarii peretelui celular. Temperatura scazuta asigura prejudicii serioase si accentueaza concentratia intracelulara de electoliti.

Keratinocitele trebuie sa fie congelate la -50 de grade pentru ca distrugerea sa fie optima. Melanocitele sunt delicate si necesita doar o temperatura de -5 grade celsius pentru distrugere. Acest fapt este motivul pentru care apare hipopigmentarea in urma crioterapiei la persoanele cu piele mai inchisa la culoare. Tipurile de cancer de piele cu leziuni maligne necesita o temperatura de -50 de grade celsius, in timp ce pentru distrugerea leziunilor benigne este recomandata o temperatura de -20-25 de grade celsius.

3. Inflamatia

Ultimul raspuns la crioterapie este inflamatia care de obicei este observata sub forma eritemului si edemului. Inflamatia este rapunsul la moartea celulelor si ajuta la distrugerea celulelor locale. Crioterapia determina separarea membranei de baza, rezultand formarea pustulelor.

Crioterapia pentru celuele cervicale anormale

Crioterapia distruge tesutul anormal din colul uterin prin inghetare, dar distruge si testutul normal impreuna cu tesutul anormal. In timpul crioterapiei dioxidul de carbon lichid care este foarte rece, circula printr-o sonda plasata langa tesuturile anormale. Acest lucru ingheata tesutul in 2-3 minute. Apoi acesta va fi dezghetat si iar inghetat pentru inca 2-3 minute.

Ar putea fi folosit si un singur tratament timp de 5 minute. Crioterapia provoaca un anumit disconfort. Cele mai multe dintre femeile care suporta aceasta procedura simt o senzatie de rece si crampe si uneori un sentiment de caldura care se extinde din partea superioara a corpului pana spre fata. Crioterapia nu este un tratament adecvat pentru situatia in care celulele anormale sunt prezente in cantitati mari in canalul cervical. In acest caz se recomanda biopsia, in loc de crioterapie.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.