Politica

Liberalii au identificat soluții pentru dezamorsarea situației de la Braicar

Liberalii au identificat soluții pentru dezamorsarea situației de la Braicar

Adrian Tabarac și Sorin Ioniță, consilieri locali din partea Partidului Național Liberal, au stat de vorbă cu salariații de la Braicar, care au intrat de cinci zile în grevă spontană, după ce conducerea societății a refuzat să le majoreze salariile. În lipsa semnării unui Contract Colectiv de Muncă, angajații Braicar refuză să reia activitatea de transport în comun.

Din discuțiile purtate, am înțeles cât de gravă este situația acolo și că oamenii nu exagerează. Șoferii, dar nu numai ei, sunt angajați cu salariul minim pe economie, muncesc sute de ore suplimentare, care nu le-au fost plătite. Starea parcului auto este jalnică. Protestatarii vorbesc despre lipsa siguranței în trafic, atât din cauza oboselii, cât și a stării tehnice a autobuzelor și microbuzelor. Se pare că inclusiv noile autobuze, cu care primarul Marian Dragomir se laudă atât de mult, sunt de proastă calitate și multe dintre ele sunt deja trase pe dreapta. Cel mai trist este, însă, că nimeni nu ia în serios semnalele de alarmă, nimeni nu îi ascultă cu adevărat pe salariații de la Braicar, nici conducerea societății, nici cea a Primăriei Brăila”, sunt concluziile la care a ajuns consilierul liberal Sorin Ioniță.

Liberalii consideră că situația tensionată, care a perturbat traficul de călători din Brăila și a lăsat mii de oameni în imposibilitatea de a merge cu autobuzul la școală sau la serviciu, este tratată iresponsabil de primarul Marian Dragomir,  care îi amenință pe protestatari cu desfacerea contractelor de muncă și spune că discuțiile se pot relua doar după ce greva va înceta.

Să vii să spui că desfaci contractele de muncă, în condițiile în care nu s-a semnat Contractul Colectiv de Muncă, tocmai din cauza nemulțumirilor salariale și a celor legate de condițiile de muncă, este o amenințare de vătaf pe propria moșie, iar Marian Dragomir ar trebui să-și reamintească că lucrează la o instituție publică. Primarul Dragomir spune că e supărat că greva s-a declanșat în timp ce el era plecat în Japonia. Ce ar fi trebuit să facă salariații Braicar? Să muncească fără Contract Colectiv de Muncă, pe salariul minim, fără zile libere, până își termină primarul Dragomir plimbările prin Asia?”, este întrebarea pe care o pune consilierul Adrian Tabarac.

Consilierii PNL au identificat o soluție pentru remedierea reală a situației și reluarea transportului în comun din oraș. La ședința Consiliului Local Municipal Brăila de joi, 31 mai 2018, când pe agenda discuțiilor se află majorarea capitalului social al Braicar prin includerea unui teren al societății, liberalii vor să propună ca reprezentanții CLM în AGA de la Braicar să primească și un al doilea mandat, astfel încât problema salarială să fie rezolvată.

Vom propune acordarea unui al doilea mandat, pentru rectificarea Bugetului de venituri și cheltuieli al Braicar și suplimentarea capitolului «Cheltuieli cu personalul». Soluția este viabilă pentru că, din luna iunie, Primăria va plăti către Braicar și contravaloarea abonamentelor pentru elevi, ceea ce nu se întâmpla până acum, deci veniturile societății vor crește și vor acoperi sumele necesare Ceea ce propunem noi este, de fapt, o strategie: semnarea Contractului Colectiv de Muncă pe salariile solicitate de angajații Braicar și o înțelegere cu sindicaliștii ca, timp de patru ani, acestea să nu se modifice. Odată cheltuiala cu salariile devenită stabilă, se poate trece la punerea pe picioare a societății. Investițiile în mașini noi și de calitate înseamnă cheltuieli mai mici cu combustibilul, cu reparațiile, cu piesele de schimb. Un transport de calitate va aduce, cu siguranță, și mai mulți bani din vânzarea biletelor, iar societatea poate deveni profitabilă”, a precizat Adrian Tabarac.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •