ProBr

Laureatii Galei Premiilor Culturale Brailene pentru anul 2015

Laureatii Galei Premiilor Culturale Brailene pentru anul 2015

IMG_6136Gala Premiilor Culturale Brăilene pentru anul 2015, desfășurată vineri seara, începând cu orele 17.00, la Sala de Spectacole Lyra, a reunit oameni de cultură din toate domeniile. Evenimentul a avut șase secțiuni, cu câte 5 nominalizări, iar la final a fost introdusă secțiunea in-memoriam, dedicată marelui acror Ștefan Mihăilescu Brăila, de la nașterea căruia s-au împlinit anul trecut 90 de ani.

IMG_5777 IMG_5782

Evenimentul, ajuns la a cincea ediție, a fost organizat de Direcția Județeană de Cultură Brăila, în parteneriat cu Instituţia Publică de Spectacole „LYRA”, Şcoala Populară de Arte «Vespasian Lungu» şi Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, a dorit să scoată în evidență principalele realizări din anul 2015 în domeniul cultural.  IMG_5793 IMG_5804

La secțiunea ”Cultura în sectorul public” au primit nominalizări: Ansamblul ”Pandelașul” al casei de Cultură a municipiului Brăila, profesor Virgil Cernat de la Palatul Copiilor, pentru cele 12 locuri 1 și 2 la a IX-a ediție a festivalului internațional de interpretare ”Micul Virtuoz”, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” pentru proiectul ”Clubul de vacanță”, primarul comunei Movila Miresii, Dumitru Panțuru, pentru implicarea în revigorarea culturii specifice comunității locale și Andrei Rădulescu, Raluca Sbîrnea, Maria Cristina Barac și Radu Pupezeanu, de la Colegiul Național Nicolae Bălcescu, pentru Proiectul ”Locuiești sau aparții locului?” cu care a obținut locul 3 la concursul de proiecte ”Lider european” al Reprezentanței Comisiei Europene în România. Laureat la această secțiune a fost profesorul Virgil Cernat.

IMG_5839 IMG_5848

La secțiunea ”Patrimoniu Cultural Național” nominalizările au fost: SC Telorian Com SRL Brăila pentru lucrările de restaurare ale imobilului din strada Polonă nr. 4, familia George și Silvina Codreanu, pentru imobilul din strada Orientului nr. 35, Corina Ciuraru pentru ”Atelierele Iei” organizate în cadrul Bibliotecii Județene Panait Istrati, Muzeul Brăilei ”Carol I” pentru lucrarea ”Contribuții privind istoria orașelor” și inginer Dumitru Bahamat pentru calitatea lucrărilor arhitecturale la ”Casa Monahală” de la Mănăstirea Măxineni. Laureat la această secțiune a fost inginerul Dumitru Bahamat.

IMG_5880 IMG_5884

La secțiunea cultură scrisă și mass-media, nominalizările au fost: publicația online ProBrăila, publicația online Infozone, publicația online Infoest, TV Digi 24 Galați – Brăila și Viorel Mortu, vicepreședinte al CJ Brăila, pentru organizarea ”Târgului de carte” ediția 2015, care a fost și laureatul secțiunii. IMG_6231 bcs bcs2

La secțiunea Arte vizuale și muzicale nominalizările au fost: Corul Mixt ”Trison”, mezosporana Florentina Soare, actrița Corina Georgiana Borș pentru Premiul Publicului la ”Gala tânărului actor HOP 2015”, actorul Emilian Oprea pentru rolul principal din filmul ”De ce eu?” și consilierul județean independent Marian Căpățână pentru inițiativa organizării Simpozionului internațional de scluptură ”Nicăpetre”.

IMG_5950 IMG_5954 IMG_5982 țIMG_5984

La secțiunea Promovarea valorilor culturale nominalizările au fost: Muzeul Brăilei Carol I, Fundația ”Obscina” – președinte Fedosia Jipa-Rubanov, pictorul și graficianul Constanța Abălașei – Donosă, grupul ”Steluțe Dunărene” condus de Liliana Toader și inginerul Constantin Teodorescu pentru Proiectul ”Brăila – Capitală Europeană a Culturii 2021”. Acesta din urmă a fost și laureatul secțiunii, iar în discursul său a precizat că inițiatorii acestui proiect au fost de fapt Dan Buteică și Marian Ghionu, care l-au cooptat în echipă, iar el a dezvoltat proiectul.

IMG_6031 IMG_6037
La secțiunea Prietenii culturii brăilene nominalizările au fost: profesor Bogdan Lifșin pentru coordonarea activității Corului MACABI al comunității evreiești din Brăila, Asociația COOLTURA – președinte Athena Bondoc pentru Proiectul ”Lada de zestre”, dr. Aurel Vainer președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Elena Dumitrescu Nentwing pentru prezența editorială în spațiul cultural internațional și Asociația COLORERIA pentru proiectul ”Kinedok”. Premiul a fost câștigat de Dr. Aurel Vainer – Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Romania, pentru implicarea personală în organizarea, susţinerea şi promovarea valorilor culturale ale Brăilei, prin Proiectul „Zilele Mihail Sebastian”.

IMG_6095 IMG_6115 IMG_6136 IMG_6144 IMG_6149 IMG_6157

In memoriam: premiul a fost acordat pentru actorul Ștefan Mihăilescu Brăila, de la plecarea căruia ”într-o lume mai bună”, așa cum spunea fiul său Florin Mihăilescu-Brăila, se împlinesc anul acesta 20 de ani. Organizatorii au prezentat un colaj cu replici devenite celebre din filmele în care a jucat celebrul actor născut la Brăila în anul 1925. IMG_6192

Amfitrionii evenimentului au fost Ana Hărăpescu, directorul executiv al Direcției de Cultură și actorul Florin Chirpac, directorul Teatrului ”Cărăbuș”.IMG_6081

Gala Premiilor Culturale Brăilene 2015 a fost presărată cu momente artistice de excepție susținute de: Cosmin Cernat, Maria Radu, Florentina Soare, Corul Trison, Corul MACABI,  grupul ”Steluțe Dunărene”, Gabriel Ciubuc și Trupa Antic şi prietenii săi: Leonard Puia şi Mario Apostol.

IMG_5862 IMG_5889 IMG_6006 IMG_6065 IMG_6163 IMG_6201

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •