Sport

Jocuri de culise. Tintele: HC Dunarea Braila si bugetele pentru deplasari

Jocuri de culise. Tintele: HC Dunarea Braila si bugetele pentru deplasari
Jocuri de culise. Tintele: HC Dunarea Braila si bugetele pentru deplasari
Jocuri de culise. Tintele: HC Dunarea Braila si bugetele pentru deplasari

Miercuri, la Târgovişte, a început ediţia din acest an a Cupei României la handbal feminin, competiţie care ar putea să asigure o participare în Cupa Cupelor în sezonul 2014-2015. HC Dunărea Brăila a picat la tragerea la sorţi cu HCM Roman, adversară pe care o va întâlni şi în prima fază din play-off, fază în care se vor decide echipele care vor ocupa podiumul actualei ediţii a Ligii Naţionale feminine de handbal.

După un parcurs oscilant în această ediţie de campionat, în care a schimbat doi antrenori, HC Dunărea Brăila a terminat pe locul 4 sezonul regulat. Dacă în primele opt etape n-au înregistrat decât două înfrângeri, în etapa a doua, în deplasarea de la Roman, şi în etapa a VI-a la Cluj, două adversare greu de bătut pe teren propriu, în etapa a IX-a au făcut cadou un punct echipei antrenate de Simona Gogîrlă, ca echipa din Rm. Vâlcea să nu petreacă sărbătorile fără nici un punct în clasament. Egalul cu „lanterna roşie” l-a determinat pe principalul de atunci, Cristian Cezar Preda, să demisioneze de pe banca tehnică a echipei brăilene. La cârma echipei a fost instalat Viorel Alexandru, cel care fusese secundul lui Preda de la sfârşitul lunii februarie 2013, după demisia lui Ioan Băban de la cârma echipei brăilene. Alexandru s-a ocupat de pregătirea de iarnă şi a pornit la drum pe 8 ianuarie, cu un meci pe teren propriu cu o altă codaşă a clasamentului, CSM Ploieşti. Brăila a câştigat greu, cu 24-21 (12-11), după un meci în care au jucat mai mult cu gândul la ”cârnaţii” care mai rămăseseră acasă. A urmat o deplasare grea, la Baia Mare, acolo unde e imposibil de câştigat puncte şi puţine echipe au scăpat fără o înfrângere la scor. HC Dunărea a scăpat doar cu o înfrângere la cinci goluri diferenţă, 20-25 (6-14).

Remontarea echipei

 

La numai cinci zile a început returul, cu un meci la CSM Bucureşti, o echipă aflată în degringoladă şi pe care Dunărea o învinsese în prima etapă la Brăila cu 28-20. Evoluţia echipei brăilene de la Bucureşti a lăsat de dorit, unele jucătoare făcând figuraţie pe parchetul din sala Rapid. Ce a urmat e lesne de înţeles: schimbarea lui Viorel Alexandru cu Sanda Soare. Marea vină a lui Alexandru, ca de altfel şi a lui Preda sau a lui Băban, a fost că a pierdut vestiarul din mână şi nu a putut să se impună în faţa jucătoarelor. Primul meci cu Alexandrina Soare pe banca tehnică a fost un succes în faţa Romanului, la 12 goluri diferenţă, 28-16 (10-6), cea mai categorică victorie din acest campionat. Era clar pentru oricine că Sanda nu putea face minuni după numai un antrenament cu echipa, astfel încât să treacă de la o extremă la alta. Dar a urmat deplasarea de la Zalău, unde HC Dunărea s-a înclinat în ultimele 10 minute în faţa echipei lui Gheorghe Tadici,, cu 19-21 (11-9), după ce în minutul 47, elevele Sandei Soare aveau patru goluri avans, 18-14. A urmat meciul de acasă cu Corona Braşov, iar echipa lui Burcea s-a răzbunat după înfrângerea din tur, câştigând la Brăila cu 22-20 (11-11). A urmat egalul de la Craiova, 23-23, după ce, la pauză, Brăila a condus cu 13-10, avantajul de trei goluri menţinându-se până în minutul 46, când scorul era 20-17 pentru Dunărea.

Sanda Soare a reuşit însă să îşi remonteze echipa şi să obţină cinci victorii consecutive care au reaprins speranţele la locul 3. Din păcate, în ultima etapă, HCM Baia Mare a venit la Brăila hotărâtă să câştige meciul şi, astfel, Romanul a terminat pe locul 3 şi Dunărea Brăila pe locul 4, urmând să se întâlnească în play-off, cu meciurile decisive la Roman.

Speranţe

HC Dunărea trebuie să câştige primul meci acasă
HC Dunărea trebuie să câştige primul meci acasă

Ghinionul a scos în calea echipei Brăilene tot pe HCM Roman în primul tur al Cupei României. Pregătirea făcută în pauza competiţională, în ciuda absenţelor datorate accidentărilor sau convocărilor la loturile naţionale, dădeau speranţe unui parcurs care să ducă măcar până în semifinale. Numai că socoteala din târg nu s-a potrivit cu cea de la Târgovişte şi Romanul a făcut instrucţie cu HC Dunărea în meciul de Cupa României, impunându-se cu 26-19, după ce în minutul 38 diferenţa a fost chiar de 10 goluri pentru elevele lui Florentin Pera.

HC Dunărea s-a întors acasă după numai un meci la Cupă şi îşi linge rănile în aşteptarea meciurilor din play-off cu aceeaşi HCM Roman. Primul meci va avea loc miercuri 7 mai, de la ora 18.00, în Polivalenta brăileană, iar al doilea meci este programat sâmbătă 10 mai, la Roman. Pentru a intra în trioul de elită al handbalului feminin românesc, HC Dunărea trebuie să câştige primul meci acasă şi să nu piardă în primul meci de la Roman. În cazul în care vor pierde meciul de la roman de pe 10 mai, se va mai juca un al treilea meci, pe 11 mai, tot la Roman, asta numai în condiţiile în care câştigă meciul de la Brăila. Altfel, adio loc pe podium şi anul acesta.

 

Jocuri de culise

Performanţele echipei trebuie să fie sub controlul său strict
Performanţele echipei trebuie să fie sub controlul său strict

Şi după cum se manifestă lucrurile în jurul echipei am putea spune că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple şi anul acesta este foarte mare.  Consiliul Judeţean Brăila, principalul finanţator al echipei, nu a dat încă o Hotărâre de CJ prin care să se aprobe suma pe care o va aloca echipei de handbal anul acesta. O inevitabilă decizie definitivă a ÎCCJ prin care să aprobe decizia ANI de incompatibilitate a şefului CJ, se pare că l-a determinat pe acesta să facă praf tot în jurul sportului brăilean. După ce a omorât fotbalul, încălcând practic cu de la sine putere prevederile contractuale pe care CJ Brăila le-a avut anul trecut cu CF Brăila, se pare că acelaşi lucru vrea să-l facă şi cu echipa de handbal. Evoluţiile unor jucătoare în ultimul an şi câteva luni, în urma cărora s-au produs rezultate greu de anticipat chiar şi de cei mai buni tippseri şi care au dus la plecarea de pe banca tehnică a Dunării Brăila a trei antrenori în doar 14 luni, nu fac decât să confirme implicarea preşedintelui CJ Brăila în jocuri mai mult sau mai puţin „murdare” din handbalul feminin. Dacă în 2012, la meciul cu Krasnodar, în returul de la Brăila, când scorul era 18-9 la pauză şi echipa brăileană avea nevoie de o victorie la 7 goluri sau una la şase goluri, dar în care echipa din Rusia să nu înscrie mai mult de 21 de goluri, preşedintele CJ Brăila, aflat pe primul rând în tribună, a chemat-o la el pe una dintre jucătoarele de încredere şi i-a transmis câteva indicaţii tactice. Şi, astfel, după 19-9 în debutul reprizei a doua, HC Dunărea nu a câştigat în final decât la 5 goluri diferenţă, 29-24, şi nu a mers mai departe în Cupa EHF. De atunci, şeful CJ Brăila a manevrat în aşa fel treburile încât echipa să nu mai joace în cupele europene, unde se cheltuiesc mulţi bani şi înapoi nu vine nimic. Ca să nu mai punem la socoteală că în aceste deplasări echipa trebuia să mănânce în alte oraşe, şi nu la restaurantele pe care una din firmele sale le patronează. Subţirimea lotului de jucătoare de valoare are acelaşi scop. Performanţele echipei trebuie să fie sub controlul său strict, iar dacă cumva unui antrenor i-ar trece prin cap să nu le folosească pe jucătoarele care-i cântă în strună lui Gheorghe Bunea Stancu, ar putea ajunge în situaţia de a nu avea pe cine băga pe teren pentru a face faţă unui joc de importanţă majoră. Iar accidentarea Ramonei Farcău se pare că i-a picat ”mănuşă” preşedintelui HC Dunărea Brăila, care astfel îşi poate pune planul în aplicare fără să recurgă la prea multe artificii.

Cu fotbalul a reuşit. A scăpat de el şi a aruncat fierul înroşit în braţele lui Florin Cîrligea, promiţându-i acestuia că CJ şi Primărie vor contribui cu o cotă de aproape jumătate din bugetul echipei.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •