Politica

IPP: Votul pe legi in prima sesiune parlamentara, strict politic

IPP: Votul pe legi in prima sesiune parlamentara, strict politic
IPP: Votul pe legi in prima sesiune parlamentara, strict politic
IPP: Votul pe legi in prima sesiune parlamentara, strict politic

 

Într-un raport făcut public ieri, Institutul pentru Politici Publice (IPP) susţine că prima sesiune parlamentară din 2014 a fost una „profund politizată”, votul pe proiectele de lege fiind unul „strict politic”, iar Parlamentul a legiferat ce a primit de la Guvern.

IPP constată:

Din totalul proiectelor devenite legi, în perioada analizată, 83% au fost propuse de Guvern şi doar 17% de către parlamentari. Se continuă astfel practica întâlnită şi în sesiunile parlamentare anterioare. De exemplu, 89% din legile votate în perioada similară a anului trecut au avut ca iniţiator Guvernul şi doar 11% au fost acte normative iniţiate de către parlamentari.

Din consultarea bazei de date a Camerei Deputaţilor reiese că, în ultimele 5 luni, au fost înregistrate 347 de proiecte şi iniţiative, dintre care doar 89 au fost primite de la Guvern, subliniază Institutul pentru Politici Publice, notând în raport:

Cu toate acestea, 29 din cele 32 de legi aprobate şi publicate deja în Monitorul Oficial în sesiunea analizată au Guvernul ca iniţiator. Alte 13 acte normative iniţiate de Executiv au fost trimise la promulgare.

Conform IPP, în activitatea parlamentară multe proiecte au fost blocate, deşi Uniunea Social Liberală (USL) avea asigurată, în perioada acoperită de prezenta analiză, o majoritate confortabilă atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor.

Divergenţele dintre PSD şi PNL au escaladat la începutul anului, culminând cu destrămarea USL şi ieşirea PNL de la guvernare a arătat, din nou, că votul asupra proiectelor de lege aflate în dezbatere în Parlament este unul strict politic, iar punctele de vedere şi priorităţile parlamentarilor se schimbă în funcţie de adversarii politici, având prea puţină legătură cu promovarea intereselor cetăţenilor pe care, teoretic, îi reprezintă în Parlament, mai precizează în raport IPP. În documentul citat se dă ca exemplu poziţia diferită a parlamentarilor PNL privind legea parteneriatului public privat, înainte şi după destrămarea USL: la Camera Deputaţilor, liberalii au votat împotriva proiectului, deşi până atunci l-au susţinut şi aprobat atât în comisii cât şi în plen, iar deputaţii UDMR au aprobat legea, deşi la votul anterior, când erau în opoziţie, se abţinuseră de la vot.

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •