Interviuri

Interviu cu caricaturistul Costel Patrascan

Interviu cu caricaturistul Costel Patrascan
Costel Patrascan
Costel Patrascan

Va prezentam in exclusivitate un interviu cu caricaturistul Costel Patrascan, castigatorul a 41 de premii internationale si a 68 de premii nationale. Costel Patrascan are la activ 45 de expozitii nationale si alte trei in afara tarii (Bruxelles, Chisinau si Shanghai). Este cotat ca fiind unul dintre cei mai buni caricaturisti ai momentului. In prezent, este caricaturist editorialist la Academia Catavencu si are editate trei albume de caricatura: „Libidoul la electorat” (2009), „Fabricat in Romania” (2010) si „Istoria literaturii romane. Erata” (2011). Este nascut la Galati, pe 21 mai 1966 si este licentiat in sociologie.  

„Costel Patrascan face parte din echipa de aur a caricaturii romanesti, puternic si proaspat, niciodata repetat (…)”, dupa cum scria Cornel Udrea. Mihai Frunza il vede pe Costel  Patrascan ca pe „un scriitor, care se exprima prin desene. Umorul sau izvoraste dintr-o gandire scriitoriceasca evidenta. As putea spune ca o caricatura de Costel Patrascan este o schita umoristica redata plastic”.

Reporter: Cine a fost mai intai, caricaturistul Costel Patrascan sau sociologul Costel Patrascan?

Costel Patrascan: La inceput a fost cuvantul … apoi desenul :). Fara sa fiu considerat lipsit de modestie, caricaturistul este nascut si nu facut. Si aici ma refer la calitatile unui caricaturist: umor, concizie, indemanare de a desena, inteligenta. Este adevarat ca toate acestea se mai si educa… dar trebuie sa ai ce educa. Ca sa revin la intrebare: la inceput a fost caricaturistul.

Reporter: Care este legatura intre caricatura si sociologie?

Costel Patrascan: Sociologia se ocupa de reguli si procese sociale, de evolutia societatii. Cam de aceleasi lucruri se se ocupa si caricatura intr-o mare masura.

Reporter: Putem spune despre caricaturisti ca iau in ras lucrurile serioase sau nu exista lucruri serioase?

Costel Patrascan: Nu, caricatura este un lucru foarte serios, chiar daca se foloseste de umor. Temele unui caricaturist sunt dintre cele mai serioase, doar maniera este una umoristica…

Reporter: Au fost situatii in care cei care si-au vazut caricatura s-au suparat pe dvs?

Costel Patrascan: Au mai fost cazuri… Dar am tinut sa stau cat mai departe de subietii caricaturilor mele, sa nu-mi fac prieteni oameni care impart bucatele…  Acest lucru imi garanteaza si obiectivitatea.

Reporter: Caricatura de presa pe care o realizati va plaseaza mereu in opozitie. Cand vor ajunge si caricaturistii la putere?

Costel Patrascan: Caricaturistul de presa este mereu in opozitie sau asa trebuie sa fie unul de calitate. Nu-mi doresc sa fiu niciodata la putere (paradoxal!). Acesta este tributul care trebuie sa-l platesti pentru statutul de moralist. Si-l platesc cu zambetul pe buze!…

Reporter: Mi-a placut caracterizarea pe care v-ati facut-o: „Sunt ca un peste sanitar in acvariu”. Cat de tulbure este aceasta apa in care inotati?

Costel Patrascan: In Romania, foarte tulbure…

Reporter: Sunt momente in care sunteti in criza de idei sau societatea vi le ofera din plin?

Costel Patrascan: Este adevarat ca perioada in care traim imi ofera nenumarate idei… Totusi, a avea idei este un proces in care esti obligat sa folosesti foarte multa informatie, pe care trebuie sa o prezinti, in final, intr-o forma foarte concisa, aluziva de multe ori.

Reporter: Cum isi mentine treaz Costel Patrascan simtul umorului?

Costel Patrascan: Prin antrenament (munca): in fiecare zi, doua-trei caricaturi!

Reporter: Ce va place cel mai mult sa desenati?

Costel Patrascan: Orice tema poate determina o caricatura buna. Mai mult decat tema, imi place rezultatul, cand pot spune: da, asta-i o caricatura excelenta!

Reporter: Cine vede primul/a creatiile dvs?

Costel Patrascan: Muza! :))

Reporter: Care credeti ca au fost elementele cheie in succesul dvs.?

Costel Patrascan: Munca si talentul, cred… Muncesc mult, mai mult decat se vede. Am o nemultumire perpetua… In fiecare zi caut altceva, am o curiozitate care ma impinge inainte. Nu prea stiu sa abandonez… Si asta-i valabil nu doar in caricatura 🙂

Reporter: Despre rolul si locul caricaturii in Romania ce ne puteti spune?

Costel Patrascan: Rolul caricaturii? Unul foarte pozitiv: arata si incearca sa indrepe unele lucruri, critica – dar nu o critica distructiva, ci una care incita, care te face sa gandesti… Referitor la loc: daca pana acum caricatura era vazuta doar pe hartie, acum ea se prezinta foarte bine in mediul online, cu mare impact.

Reporter: Ce alte pasiuni mai are Costel Patrascan? Ce face, cand nu face caricatura?

Costel Patrascan: Pai, nu mai exista timp! Pasiuni sunt, timp nu e…

Reporter: Ce nu stiu brailenii despre Costel Patrascan?

Costel Patrascan: Nu acestea sunt importante. Importante sunt caricaturile si mesajul lor, care sper sa le fi dat de gandit. A, mai era ceva, chiar daca muncesc mult, ma consider un privilegiat…

Reporter: Ce planuri de viitor are Costel Patrascan?

Costel Patrascan: Multe! Dar toate la timpul lor… 🙂

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.