Interviuri

Interviu cu arbitrul asistent Marius Cristian Marchidanu

Interviu cu arbitrul asistent Marius Cristian Marchidanu
Interviu cu arbitrul asistent Marius Cristian Marchidanu
Interviu cu arbitrul asistent Marius Cristian Marchidanu

Arbitrii fac parte din joc, chiar daca nu sunt actorii pricipali. Mai mereu injurati, foarte rar aplaudati, arbitrii sunt tot oameni, cu trairi si sentimente. Astazi va prezentam un interviu cu Marius Cristian Marchidanu, singurul arbitru brailean de fotbal in Lotul national de Liga I.

Nascut pe 8 noiembrie 1987 la Braila, a devenit arbitru in Lotul national de Liga I din anul 2011, meciul sau de debut in primul esalon fiind pe 4 noiembrie 2011, la meciul CS Mioveni – Ceahlaul Piatra Neamt 1-2. In editia 2012-2013 a fost arbitru asistent la trei meciuri de Liga I: Rapid – CSMS Iasi 1-0, pe 6 august 2012; Steaua – Ceahlaul 3-0, pe 19 august 2012; Otelul Galati – CSMS Iasi 0-3, pe 3 decembrie 2012 si CS Turnu Severin – Astra Giurgiu 0-0, pe 4 martie. Marius Cristian Marchidanu este cel mai tanar arbitru divizionar, este necasatorit si a absolvit Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii “Dunarea de Jos” din Galati.

R: Cum ai ajuns arbitru de fotbal?

Marius Marchidanu
Marius Marchidanu

MCM: Am inceput arbitrajul in anul 2003, la Braila. Pe atunci eram junior la Dacia Unirea (actuala CF Braila) si visam sa ajung un mare fotbalist. La un turneu de fotbal in sala am fost vazut de actualul presedinte AJF Braila, Laurentiu Vargatu, care m-a sfatuit sa urmez cursul de arbitri. Am zis ca nu am nimic de pierdut deoarece le faceam in paralel si era chiar o noua provocare pentru mine. Dupa ce am terminat junioratul, neavand sanse de a merge mai departe pentru a-mi indeplini visul, m-am axat numai pe arbitraj.

R: Ce inseamna arbitrajul pentru tine?
MCM: Vrand-nevrand, arbitrajul chiar face parte din viata fiecarui arbitru. Acesta iti aduce foarte multe bucurii, dar totodata si stres. Chiar daca arbitrezi la juniori sau un meci de Liga 1, trebuie sa dai totul pe teren si sa fii foarte concentrat si atent, din primul minut pana in ultimul.

R: Anul 2011, in doar cateva luni, ai ajuns din Liga a 3-a in Liga 1, unde ai debutat in toamna. Cum a fost impactul cu primul esalon, tinand cont ca aveai doar 9 jocuri in Liga 2?

MCM: Anul 2011 a fost cel mai bun an al carierei mele de pana acum. Saltul a fost extrem de mare si bineinteles neasteptat. Cu toate ca din cele 9 jocuri oficiate in esalonul secund 5-6 au fost considerate derby-uri, nici nu ma gandeam la un meci in Liga 1 in acel tur. Am debutat la Dacia Mioveni- Ceahlaul Piatra Neamt, unde viteza jocului si organizarea au fost mult peste liga a 2-a. Pe langa toate acestea, era si primul meci arbitrat in nocturna. Dar am trecut cu succes.

R: Care a fost meciul cel mai dificil pe care l-ai arbitrat?

MCM: Au fost mai multe. Dar din punct de vedere strict fotbalistic a fost meciul FCM Tg. Mures -Sportul 2-1, pe 23 aprilie 2012, un meci cu 10 cartonase galbene. A fost sezonul in care Sportul a retrogradat.

R: Care a fost jucatorul care ti-a creat cele mai multe probleme?

MCM: Din Liga 1, Daniel Pancu de la Rapid.

R: Cum reusesti sa treci peste momentele dificile?

MCM: Sunt o persoana puternica si asta ma ajuta sa trec mai usor peste momentele neplacute.

R: Cum arata saptamana premergatoare jocului? Urmezi un program special?

MCM: In ceea ce priveste pregatirea fizica sunt foarte dur cu mine insumi. Incep saptamana cu antrenamente usoare, de revenire, si continui cu cele specifice arbitrilor asistenti. Dupa ce primesc delegarea, incerc sa-mi culeg cat mai multe informatii despre cele doua echipe. Cele mai importante sunt jocul la ofsaid si jucatorii “problema”. Odata obtinute informatiile, incepe si concentrarea pentru jocul respectiv.

R: Unde te vezi peste 10 ani?

MCM: Pe plan profesional, cu siguranta imi doresc sa fiu pe lista FIFA. Pana atunci insa trebuie sa profit la maxim de sansa pe care am primit-o si bineinteles sa confirm.
R: De ce ai indruma tinerii sa se indrepte spre aceasta activitate si ce sfaturi le-ai da la inceput de drum?

Interviu cu arbitrul Cristian Marchidanu
Interviu cu arbitrul Cristian Marchidanu

MCM: Este o activitate foarte frumoasa, care intr-o oarecare masura te caleste pentru viata, te maturizeaza, iti dezvolta personalitatea. Nu stiu daca sunt in masura sa pot da sfaturi, la varsta pe care o am, dar cred ca cel mai bun ar fi: „fara TV”. Din cate am observat, multi renunta de la bun inceput din cauza scandalurilor. De exemplu, chair in aceasta perioada desfasuram un nou curs de arbitraj. Chiar daca cursurile au inceput de saptamana trecuta inca se mai pot face inscrieri. Cei care doresc sa se inscrie o pot face zilnic intre orele 9.00-14.00 la secretariatul AJF (Sala Polivalenta). Conditiile de inscriere sunt varsta minima 16 ani (atat pentru fete cat si baieti), inaltimea minim 1.70 cm, iar greutatea sa fie proportionala cu inaltimea. O alta conditie sunt studiile liceale, sau sa fie liceeni. Tin sa precizez ca acest curs este gratuit si poate oferi o perspectiva in fotbal.

R: Ce iti place si ce nu?

MCM: Imi plac calatoriile. Nu-mi plac cei care nu sunt punctuali, mototolii si apaticii, carora daca le spui ca trebuie sa fie gata la 7, se trezesc pe la 8.
R: Transmite-le, te rog, un mesaj iubitorilor de fotbal din Braila.

MCM: Le doresc sanatate si sa-si indrepte copii catre arbitraj.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.