Interviuri

INTERVIU – Alexandru Nazare: Fondurile europene pot reprezenta salvarea Brailei

INTERVIU – Alexandru Nazare: Fondurile europene pot reprezenta salvarea Brailei
INTERVIU - Alexandru Nazare: Fondurile europene pot reprezenta salvarea Brailei
INTERVIU – Alexandru Nazare: Fondurile europene pot reprezenta salvarea Brailei

 

ProBrăila: Brăilenii s-au obişnuit ca în fiecare campanie electorală să audă promisiunea podului peste Dunăre. Recent, ministrul Şova declara că acesta este în planurile ministerului şi se va face din fonduri europene, la fel ca şi autostrada Buzău-Brăila-Galaţi. Ca fost ministru al transporturilor, credeţi că au brăilenii şansa să vadă şi în realitate aceste proiecte?

 

Alexandru Nazare: Nu! Nu au şanse în viitorul apropiat! Să amintim câteva momente-cheie: de pildă, în 2012, ca ministru al transporturilor am inclus aceste trasee în harta europeană a infrastructurii rutiere, altfel nu aveam la dispoziţie bani europeni, aşadar nu am fi avut deloc finanţare. Şi la bugetul pe 2013, şi la cel pe 2014 am depus amendamente special pentru aceste două proiecte pentru a fi demarate procedurile de obţinere a fondurilor europene. Majoritatea PSD-PNL din Parlament, inclusiv parlamentarii de Brăila, au votat împotriva amendamentelor mele. Promit pe faţă, dar pe la spate îşi recunosc neputinţa.

Într-adevăr, la audierea din Parlament în care l-am chestionat pe ministrul Şova, acesta a declarat că aceste două proiecte se vor face din fonduri europene, însă ulterior a prezentat acele hărţi colorate care dovedesc minciuna sa. Brăilenii şi gălăţenii sunt amăgiţi că vor avea autostrada Buzău-Brăila-Galaţi şi podul peste Dunăre din fonduri prin Facilitatea Conectarea Europei. Cu toate aceastea, în regulamentul Comisiei Europene, adoptat în decembrie, aceste rute nu apar, deci ca atare nu există. Altfel spus, în PSD se amăgesc între ei şi îi amăgesc şi pe brăileni. Sursa nu e facilitatea mai sus menţionată, ci Fondul de Coeziune sau Fondul European de Dezvoltare Regională. Necazul este că şefii PSD şi PNL Brăila, în cazul fericit în care se obosesc să ceară ceva, nici nu ştiu despre ce este vorba când merg la Bucureşti.

 

ProBrăila: Aţi cerut recent premierului Victor Ponta şi ministrului Dan Şova să facă publică situaţia fondurilor europene alocate construcţiei de autostrăzi, considerând că România se află în situaţia de a pierde aceşti bani din cauza incompetenţei PSD şi PNL. Mulţi dintre cetăţeni poate că nu înţeleg gravitatea acestui buton de alarmă. Explicaţi-ne principalele efecte negative pe termen scurt şi lung ale pierderii acestor fonduri.

 

Alexandru Nazare: Fondurile europene pot reprezenta salvarea Brăilei, reprezintă o sursă certă de noi locuri de muncă. Recent, miniştrii PSD au anunţat în guvern prin memorandum o pierdere de 2 miliarde euro numai pe transporturi. Cu aceşti bani puteau construi zece poduri peste Dunăre sau zece autostrăzi Buzău-Brăila-Galaţi. Din păcate, dezinteresul şi incompetenţa guvernanţilor PSD şi PNL condamnă Brăila şi Galaţiul la izolare.

 

nazareCOPII

 

ProBrăila: Din frânturile publicate până acum, MasterPlanul General de Transport pare un soi de nebuloasă ideală tunurilor financiare. Spuneaţi că acest MasterPlan reprezintă, de fapt, un cadou pentru baronii PSD. Dacă este aşa, atunci care consideraţi a fi principalele „hibe” care demască maşinaţiunile din spatele acestei aparente strategii de dezvoltare a infrastructurii de transport? Ce ar avea de câştigat, de pildă, PSD Brăila din toată treaba asta?

Alexandru Nazare: Trebuie clarificat, în primul rând, că ceea ce a prezentat ministrul Şova nu este un MasterPlan. Pentru a nu supăra niciun baron local, au scos o listă cu peste 500 de proiecte care – cică! – vor fi în consultare publică, chiar dacă aveau experţi străini plătiţi cu peste 2 milioane de euro, experţi care trebuiau să ne spună clar ce proiecte trebuie să facem în următorii 20 de ani pentru a răspunde nevoilor de trafic şi de dezvoltare economică. Prin acest pretext al consultării publice care se face, probabil, la sediul PSD, vom ajunge să avem un document pe placul baronilor locali. PSD Brăila nu va avea nimic de câstigat, ca de obicei. Exemplul celor două proiecte vitale, podul peste Dunăre şi autostrada Buzău-Brăila-Galaţi, care sunt trecute cu o sursă de finanţare inexistentă, spune totul despre cum sunt văzuţi liderii PSD Brăila la Bucureşti. Culmea este că şi liberalii au avut trei miniştri în această perioadă. Nu l-am auzit nici pe Boboc şi nici pe Varga să fi avut vreo discuţie cu Silaghi, Fenechiu sau Mănescu despre nevoile Brăilei.

 

ProBrăila: Cum vedeţi stadiul absorbţiei şi cheltuirii banilor europeni în aceşti doi ani de administraţie PSD-PNL la Brăila?

 

Alexandru Nazare: Este suficient să ne uităm prin oraş şi în judeţ ca să vedem eşecul administraţiei PSD-PNL în a aduce bani europeni, bani gratis pentru dezvoltarea oraşului. Cele mai importante investiţii cu fonduri europene sunt cele pe care le-am gestionat în 2011 şi 2012 de la Ministerul Transporturilor: 10 milioane de euro pentru danele 23 şi 25 din Port şi pentru Gara Brăila. Acum, câteva exemple de incompetenţă şi neprofesionalism: pentru bulevardul Dorobanţilor Brăila trebuie să dea banii înapoi; CET-ul, în loc să îl modernizeze cu bani europeni, l-au închis; pentru blocurile de locuinţe nu au fost în stare să aducă fonduri pentru reabilitare, astfel încât şi factura la întreţinere să scadă. Mă întreb, retoric poate, de ce insistă primarul să refacă infrastructura rutieră din Brăila cu bani de la bugetul de stat, în loc să folosească fonduri europene?

 

nazareBATRANA

 

ProBrăila: Cum vedeţi PNL Brăila? Chiar e PNL Brăila sau se confundă lesne cu PSD Brăila? Sau e partidul a doar trei oameni care fac politică în interes personal?

 

Alexandru Nazare: E jale la nivel naţional la PNL după toate investigaţiile de corupţie apărute în ultima vreme. PNL s-a decredibilizat prin alianţa cu PSD, iar în Brăila, situaţia este şi mai rea, pentru că liberalii vor acum să îi mintă pe brăileni fugind de răspunderea guvernării alături de PSD din ultimii 2 ani. Cu alte cuvinte, nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase! PNL doreşte ca românii să uite că ei au introdus 35 de noi taxe şi biruri, că au fost la remorca PSD-ului, că au trădat interesele electoratului de dreapta. Gândiţi-vă: cel care munceşte este suprataxat pentru asta! Şi în Brăila, alianţa PSD-PNL funcţionează ca unsă în Consiliul Judeţean şi Consiliul Local, iar dacă oraşul şi judeţul au ajuns pe primele locuri din ţară la sărăcie, responsabilitatea este în egală măsură a PSD Brăila şi PNL Brăila.

 

ProBrăila: Organizaţia PDL Brăila a devenit foarte activă în ultimul an şi jumătate, fiind singura opoziţie constantă la administraţia locală A fost complicat să aduceţi PDL Brăila pe linia de plutire?

 

Alexandru Nazare: PDL Brăila coaguleaza opoziţia din Brăila. Înspre PDL se îndreaptă şi atenţia, şi speranţele multor brăileni. Cu toate acestea, să ştiţi că le este frică să vină cu arme şi bagaje în partid, le este frică să nu fie prigoniţi de administraţia PSD-PNL. De aceea, nu avem deloc o sarcină uşoară, nu putem vorbi de un proces încheiat. Trebuie să recunoaştem faptul că PDL a făcut multe greşeli în trecut, dar pe care le recunoaşte cu onestitate şi le îndreaptă. Acum, partidul se recredibilizează făcând opoziţie la baionetă şi oferind soluţii. Nu uitaţi că, dacă nu eram noi, cei din PDL Brăila, brăilenii plăteau grădina la metru, plăteau taxa pentru animale, iar „Rocreativ”, „minunea” de societate plăsmuită de PSD şi PNL, făcea şi plăcinte, nu numai turism. Nu ar fi vorbit nimeni de „Caporal Muşat” sau de concesiunile cel puţin ciudate pe care le face Primăria dacă nu era PDL. Sunt fapte care modifică fundamental poziţia politică a PDL Brăila pe eşichierul local. E adevărat că unii au părăsit barca PDL în acest răstimp, ba au plecat cu tot cu funcţiile obţinute prin partid, dar nu e mare paguba. Ar fi plecat sau ar fi trădat oricum. Mai bine puţini şi dedicaţi decât oaste de strânsură.

 

nazareDRAGHINCESCU
Alexandru Nazare şi Simona Drăghincescu

 

 

ProBrăila: Avem o brăileancă pe lista PDL pentru europarlamentare. Una extrem de populară: Simona Drăghincescu. E clar că o apreciaţi, dar enumeraţi-ne calităţile ei, cele care v-au convins!

 

Alexandru Nazare: Ambiţia, curajul, expertiza şi, poate cel mai mult, dorinţa de a face. Simona pune semenii mai presus decât se pune pe sine. Aşa m-a şi convins şi mă bucur că a acceptat să vină alături de PDL şi să îşi asume o candidatură. Ea a fost una dintre primele persoane cărora m-am adresat atunci când am preluat PDL Brăila şi am decis să candidez pentru un loc în Parlament. Ştiam deja de performanţa ei extraordinară la alegerile locale, când 18.000 de brăileni i-au acordat încrederea să îi reprezinte în administraţia locală, şi mai ştiam că e o persoană care spune lucrurilor pe nume. În toată această perioadă am lucrat împreună cu Simona pentru a-i reprezenta pe brăileni, ea în Consiliul Local, eu în Parlament, susţinând contorizarea individuală la limita proprietăţii sau eliminarea taxei pe apa de ploaie. Este şi un semn de respect pentru brăileni ca PDL-ul să susţină o persoană care a demonstrat deja ce poate să facă pentru comunitate şi care ne reprezintă cu cinste pe o listă care include cei mai buni europarlamentari români: Monica Macovei, Theodor Stolojan, Marian-Jean Marinescu, dar şi primari de succes: Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dorin Florea, George Scripcaru.

 

ProBrăila: Ultimele sondaje arată un PDL care creşte în preferinţele electoratului. Se pare că oamenii au început să priceapă că există şi lucruri mai rele decât a trece printr-o criză deloc uşoară. Cum comentaţi? Aveţi un prognostic?

 

Alexandru Nazare: PDL a fost în ultimii doi ani singura forţă a opoziţiei şi a sancţionat permanent derapajele PSD-PNL şi dezastrul în care au adus ţara. Parlamentarii USL nu au super-imunitate, în acest moment, datorită celor 5 contestaţii făcute de PDL la CCR pentru a bloca toate încercările USL de a modifica statutul parlamentarului. România nu a devenit o sumă de feude USL pentru că PDL a blocat descentralizarea lui Dragnea la CCR. Legea pe care Ponta şi-a asumat răspunderea a fost declarată neconstituţională în integralitatea sa. Am iniţiat şi am dezbătut în Parlament 12 moţiuni pe teme referitoare la privatizarea CFR Marfă, eşecul de la Oltchim sau tele-înzăpezirea marca Ponta. De la alegerile pentru noua conducere a trecut puţin peste 1 an, iar PDL cred că a reuşit deja să se repună pe traiectoria corectă şi coerentă. Am făcut reconstrucţia în filialele cu probleme, am promovat o nouă garnitură de lideri tineri şi profesionişti, am parcurs pentru prima dată în istoria unui partid din România o cursă internă autentică pentru desemnarea candidatului nostru la Preşedinţie, am reuşit formarea unui Guvern Alternativă care pregăteşte programele noastre pentru o viitoare intrare la guvernare. Cu alte cuvinte, am făcut toţi paşii corecţi pentru a ne consacra ca principală alternativă de centru-dreapta la actuala guvernare. Cred că meritul colegilor mei din PDL este că, împreună, am reuşit toată această reconstrucţie fără a abdica de la principiile noastre, de la identitatea noastră pro-europeană. PDL a apărat instituţiile statului de drept, iar orientarea noastră a fost pro-europeană chiar şi în cele mai grele momente din 2012, când USL părea atotputernic. PDL s-a luptat apoi în Parlament cu această supermajoritate anti-europeană, chiar dacă noi aveam mai puţin de 20% din mandate. De aceea, cred că românii, în general, şi brăilenii, în special, nu vor gira la alegerile din 25 mai partidele cu vocaţie anti-europeană, partidele care ne-au făcut de ruşine în Europa prin atacurile iresponsabile la adresa justiţiei şi la statul de drept. În Europa avem nevoie de oameni ca Monica Macovei, Simona Drăghincescu sau Theodor Stolojan, nu de patrioţi de mucava care au făcut ţara de ruşine.

 

ProBrăila: Ce părere aveţi că oameni politici din Brăila, implicaţi în tot felul de operaţiuni dubioase, unii dintre ei cu dosare în instanţe, au o prestaţie publică nonşalantă, de parcă traseul lor politic de până acum ar fi fără cusur?

 

Alexandru Nazare: Nu este rolul meu să comentez dosarele din instanţe, dar cred că ţine, până la urmă, de bunul simţ al fiecăruia şi de respectul faţă de cei care te-au ales, să faci un pas în spate atunci când planează asupra ta suspiciuni sau eşti anchetat. „Europa în fiecare casă” înseamnă şi generalizarea acestor practici de bun simţ.

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •