
Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că valoarea producţiei agricole de anul trecut s-a ridicat la 78,4 miliarde lei (18 miliarde euro), în creştere cu 24,5% comparativ cu 2012, în conditiile în care producţia vegetală a reprezentat 68,6% din total, respectiv 53,8 miliarde lei, cu 38,8% peste suma realizată în urmă cu un an. Diferenţele sunt calculate la preţuri comparabile.
Anul trecut, în structura producţiei au apărut modificări în sensul creşterii ponderii celei vegetale la 68,6% (53,8 miliarde lei), de la 62,5% în 2012, şi scăderii ponderii producţiei animale la 30,4% (23,8 miliarde lei), de la 36,7%, notează INS.
Faţă de anul precedent, ponderea serviciilor agricole, de 1% (744 milioane lei), nu prezintă modificări semnificative.
În ceea ce priveşte principalele grupe de culturi, structura valorică a producţiei vegetale este diferită în cei doi ani. Astfel, în anul 2013 comparativ cu anul 2012, ponderea culturilor de cereale şi de cartofi a crescut cu 5,8%, la 37%, respectiv cu 3,1 puncte procentuale, la 10,6%, iar cea a plantelor uleioase a urcat de la 7,7% la 9,2%.
Aspect statistic important: cele trei categorii aflate în crestere acoperă aproape 57% din valoarea producţiei vegetale.
Totodată, potrivit INS, ponderea culturilor de legume şi pepeni a scăzut cu 5,7 puncte procentuale, la 15,1%, cea a culturilor de plante de nutreţ cu 2,5 puncte procentuale, la 10,4%, si cea a fructelor si strugurilor s-a redus cu 2,1 puncte procentuale, la 8,9%.
La capitolul structurii valorice a producţiei animale pe principalele grupe de produse, INS indică prezenţa unor mici diferenţe faţă de 2013. La porcine ponderea a crescut cu 1,6 puncte procentuale, iar la bovine şi la păsări ponderea a scăzut cu 3,1 puncte procentuale, respectiv cu 2,1 puncte procentuale.
Ponderea cea mai mare în valoarea producţiei animale este deţinută de produse obţinute din prelucrarea laptelui în ferme zootehnice – 27,7%, urmată de bovine – 24,6%, păsări – 20,3%, porcine – 18,7%, ovine şi caprine – 5,4% şi sericicole, apicole, cabaline – 3,3%.