Administratie Economie

INS estimeaza contributia prostituţiei si drogurilor in PIB de patru ori sub Marea Britanie

INS estimeaza contributia prostituţiei si drogurilor in PIB de patru ori sub Marea Britanie
INS estimeaza contributia prostituţiei si drogurilor in PIB de patru ori sub Marea Britanie
INS estimeaza contributia prostituţiei si drogurilor in PIB de patru ori sub Marea Britanie

 

Includerea în PIB a activităţilor ilegale, cum sunt prostituţia, drogurile şi contrabanda, ar putea avea un impact de cel mult 0,2%, în timp ce Marea Britanie estimează că doar prostituţia şi drogurile au o contribuţie de 0,8% din PIB, se arată într-o estimare a Institutului Naţional de Statistică (INS).

Sociologii din Marea Britanie au estimat că schimbarea metodologiei de calculare a PIB, care va intra în vigoare din septembrie, va conduce la o revizuire retroactivă în creştere a PIB din 2009 cu 2,3%, sau circa 33 de miliarde de lire sterline (55 de miliarde de dolari). Astfel, autoritatea pentru statistică a estimat că activităţile ilegale, cu precădere prostituţia şi importul, producţia şi distribuţia de droguri, vor avea un impact de 10 miliarde de lire în revizuirea pozitivă a PIB, informează Mediafax. Circa 5,3 miliarde de lire sterline din această sumă reflectă impactul financiar al prostituţiei în economia britanică.

Potrivit ESA 2010, România, alături de celelalte state europene, va include din septembrie mai multe activităţi în calculul PIB, alături de cheltuielile de înarmare şi cercetare-dezvoltare figurând şi valoarea adăugată brută din activităţi ilegale, precum prostituţie, trafic de droguri şi contrabandă.

În ultimul an şi jumătate, INS a derulat o cercetare finanţată din fonduri europene pentru a evalua impactul aplicării ESA 2010 şi a estimat o contribuţie în PIB de circa 1%.

Directorul Direcţiei Conturi Naţionale din INS, Adriana Ciuchea, citat de Mediafax:

Din estimările foarte preliminare, toate revizuirile nu o să depăşească 1%. Avem aici cercetarea dezvoltarea cu o pondere un pic mai mare în alte state, din păcate. La o primă citire a datelor, pentru că mai sunt şi cheltuielile de la armată şi altele, probabil că impactul activităţilor ilegale nu poate să fie mai mult de 0,1-0,2%.

Ciuchea a explicat că în prezent este inclusă în PIB economia neobservabilă, adică acele activităţi legale care se derulează ilegal, şi care variază în ultimii ani între 22% şi 23% din PIB.

Fiind o evaluare care se raportează la PIB, deci nu o comparaţie care să ţină cont neapărat de puterea de cumpărare, s-ar putea trage concluzia că activităţile din România privind prostituţia şi traficul de droguri sunt de cel puţin patru ori mai reduse decât în Marea Britanie.

Ciuchea spune că estimările se vor rafina în timp, arătând că există limitări obiective mai ales în ceea ce înseamnă estimarea valoarii adăugate brute privind traficul de droguri către alte state europene şi exportul de servicii de prostituţie. Directorul Direcţiei Conturi Naţionale din INS a arătat că pot exista diferenţe metodologice şi în ceea ce înseamnă prostituţia de lux, fiind mai dificil de făcut diferenţierea dintre prostituate şi femeile „întreţinute”.

Estimarea pare conservatoare mai ales dacă se au în vedere estimările privind traficul de tutun şi alcool, care potrivit Consiliului Fiscal, aduc doar la bugetul de stat prejudicii anuale de 2,3 miliarde de lei (525 milioane euro).

Valoarea estimată pentru 2012 de INS pentru prostituţie, trafic de droguri şi contrabandă, de 0,2% din PIB echivalează cu circa 1,2 miliarde lei (270 de milioane euro).

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •