Administratie Economie

Inca 20 de ani, Romania se va baza pe carbune si pe energia nucleara

Inca 20 de ani, Romania se va baza pe carbune si pe energia nucleara
Inca 20 de ani, Romania se va baza pe carbune si pe energia nucleara
Inca 20 de ani, Romania se va baza pe carbune si pe energia nucleara

 

Electricitatea produsă de reactoarele nuclearelectrice este „esenţială” pentru România, iar cărbunele ar putea rămâne o sursă importantă pentru asigurarea securităţii energetice a ţării noastre, a concluzionat Departamentul pentru Energei, în urma consultării publice pe tema viitoarei strategii energetice.

Strategia se va aplica în perioada 2014-2035, finalizarea documentului fiind preconizată pentru începutul lunii octombrie.

După încheierea primei faze de consultare publică pe această temă, începută în martie, Departamentul pentru Energie a elaborat un set de principii care vor sta la baza noii strategii.

Într-un comunicat de presă al Departamentului pentru Energie se arată:

Dezvoltarea energiei nucleare este esenţială pentru realizarea obiectivelor europene vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Cărbunele ar putea rămâne o sursă importantă pentru asigurarea securităţii energetice a României, chiar dacă ponderea acestuia în mixul energetic se va diminua, fiind afectată de creşterea consumului de energie.

În comunicatul Departamentului se specifică ca fiind este de necesitate „strategică” păstrarea unui mix energetic echilibrat, ca o bună premisă pentru asigurarea securităţii energetice a ţării, existând, de asemenea, „perspective reale” ca România să-şi îmbunătăţească independenţa energetică sau chiar să devină independentă energetic în preajma anului 2020, mai ales datorită zăcămintelor din Marea Neagră, chiar dacă va continua cel mai probabil să fie dependentă într-o oarecare măsură de importurile de ţiţei.

O altă concluzie a consultării publice? Aceea că România ar trebui să încurajeze în perioada 2014-2024 „dezvoltarea prudentă” a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasă, ţinând cont că investiţiile în eolian şi fotovoltaic s-au dezvoltat mult prea rapid şi într-o manieră nesustenabilă în ultimii ani.

În comunicat se arată:

În următorii ani, instalarea de noi capacităţi de producţie a energiei electrice în eolian şi fotovoltaic ar putea cauza probleme semnificative în funcţionarea sistemului. De asemenea, considerăm că o prioritate în domeniul regenerabilelor ar putea să vizeze identificarea unei alternative la combustibilii clasici folosiţi în sectorul transporturilor.

În mare parte, aceste idei au fost exprimate public de ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, de la preluarea mandatului, la începutul lunii martie.

Precizăm că, în prezent, România nu deţine o strategie pentru dezvoltarea şi administrarea sectorului energetic, Guvernul încercând de mai mulţi ani să elaboreze un astfel de document.

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •