Actualitate

Gheorghe Bunea Stancu a fost salvat de Codul penal din 1969

Gheorghe Bunea Stancu a fost salvat de Codul penal din 1969

Fostul președinte al PSD Brăila și al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, condamnat în dosarul „Sportul” la 3 ani și 8 luni a fost eliberat din închisoare printr-o decizie a judecătorilor gălățeni după doar o lună și trei săptămâni.

Gheorghe Bunea Stancu a ieșit din pușcărie, după ce judecătorii Judecătoriei Galați i-au admis liberarea condiționată în dosarul „Sportul”. Deși procurorii DNA, cei care au instrumentat cazul, au contestat decizia, Stancu a ieșit învingător și la Tribunalul Galați, instanța care a analizat documentul.

Într-un comunicat al Judecătoriei Galați se precizează că persoana-condamnată se afla în executarea pedepsei de 3 ani și 8 luni de închisoare (1341 zile), aplicată prin sentința penală nr. 35/2019 a Tribunalului Vrancea.

Aplicând principiul legii mai favorabile în cazul situațiilor tranzitorii în succesiunea legilor penale, propunerea de liberare condiționată a fost analizată din punct de vedere al îndeplinirii condițiilor prevăzute de dispozițiile art. 59 și următoarelor din Codul Penal din anul 1969, legea penală mai favorabilă. Persoana condamnată a executat fracția de 1/3 din pedeapsă conform art. 60 alin. 2 din Codul penal din 1969, respectiv 713 zile total câștigate și executate (din care 12 zile a executat de la data de 28.06.2019 până la 09.07.2019, 497 zile de arest preventiv 96 zile considerate ca executate în baza Legii nr. 169/2017 și 98 de zile ca urmare a muncii prestate) față de minimul de 447 zile de închisoare, fiind îndeplinită această condiție” se arată în comunicatul Judecătoriei Galați.

La baza deciziei de liberare condiționată au stat, în principal, două aspecte și anume executarea unei treimi din pedeapsa totală și buna purtare a condamnatului. În comunicatul Judecătoriei Galați se mai precizează că, în conformitate cu dispozițiile art. 59 Cod penal din anul 1969, liberarea condiționată poate fi acordată unui condamnat care, pe lângă faptul că a executat fracțiunile obligatorii din pedeapsă, are o comportare bună pe perioada detenției, este stăruitor în muncă și dă dovezi temeinice de îndreptare.

Potrivit informațiilor comunicate de Penitenciarul Galați către Judecătoria Galați, s-a reținut faptul că persoana condamnată Gheorghe Bunea Stancu îndeplinește condiția de a fi stăruitor în muncă și disciplinat, acesta nefiind sancționat disciplinar, având recompense, zile câștigate prin muncă și un comportament constant pozitiv, cu participare la activități lucrativ educative.

Având în vedere aceste considerente instanța a admis propunerea comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Galați, a dispus liberarea condiționată a persoanei condamnate Gheorghe Bunea Stancu.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •