Politica

George Friedman – Rusia creeaza retele de influenta economica in Romania

George Friedman – Rusia creeaza retele de influenta economica in Romania
George Friedman - Rusia creeaza retele de influenta economica in Romania
George Friedman – Rusia creeaza retele de influenta economica in Romania

 

George Friedman, preşedintele Stratfor, afirmă într-o analiză că Rusia îşi foloseşte serviciile de informaţii în încercarea de a manipula procesul politic din România şi creează reţele de influenţă economică, astfel încât opoziţia faţă de acţiunile Moscovei să devină costisitoare pentru Bucureşti. 

Friedman spune că Statele Unite au realizat că „ameninţarea rusească la adresa Ucrainei este permanentă şi orice se întâmplă în Ucraina se extinde şi asupra unor ţări precum România”.

George Friedman, în analiza făcută după vizita din România, de pe 22 mai, citat de Mediafax:

Iar România contează pentru Rusia din două motive. În primul rând, România este la Marea Neagră, iar Marea Neagră reprezintă accesul maritim sudic al Rusiei către lume. Din acest motiv era necesară luarea Sevastopolului şi de aceea Odessa contează atât de mult. Ruşii sunt conştienţi că au nevoie de acces la Bosfor, controlat de turci. În plus, forţele aeriene americane din România şi navele româneşti din Marea Neagră ar putea complica în mod substanţial viaţa ruşilor.

În urma discuţiilor avute la Bucureşti, Friedman notează că din punctul de vedere al românilor „ruşii îşi extind influenţa în regiune, în special în România”, analistul precizând că, în acest sens, ruşii uzitează „metode tradiţionale, folosindu-şi serviciile de informaţii în încercarea de a manipula procesul politic din România”. Totodată, subliniază Friedman, ruşii utilizează relaţiile comerciale pentru a crea reţele de influenţă economică, astfel încât pentru România să fie costisitoare rezistenţa la acţiunile lor.

Preşedintele Stratfor scrie în analiză:

Ruşii sunt în special adepţii folosirii Gazprom, a subsidiarelor sale şi a altor companii energetice ruseşti în vederea achiziţionării firmelor regionale şi româneşti. Afacerile sunt întotdeauna atractive pentru ambele părţi, din punct de vedere economic, dar ele au şi scopul de a-i plasa pe ruşi într-o poziţie din care pot influenţa atât politica energetică, dar şi dinamica politică.

Rusia practică „un imperialism comercial”, prin folosirea relaţiilor economice, în special în domeniul energiei, pentru a putea influenţa sistemul politic, atunci când interesele sale sunt ameninţate, consideră Friedman.

Preşedintele Straftor, George Friedman, s-a aflat la Bucureşti, la 22 mai.

El a fost primit, la Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu, cu care a discutat despre noul context regional generat de „anexarea ilegală a Crimeei de către Federaţia Rusă”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •