Cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la înființare, Școala Mihu Dragomir a lansat de 8 noiembrie 2017 o serie de activități dedicate acestui eveniment. Proiectul cultural – artistic „Pelerinaj sentimental cu Mihu Dragomir” s-a născut din dorința de a crea o legătură caldă, de suflet între membrii diferitelor colective școlare.
Concursul de recitări, traduceri și creații artistico-plastice a oferit elevilor participanți din 17 școli din municipiu și județ posibilitatea unui schimb de experiență privind empatia, dicția, cultivarea sensibilității artistice, a imaginației creatoare, dezvoltarea capacității de exprimare plastică liberă, spontană, socializare, înțelegerea mesajului unui text poetic și realizarea de traduceri. A patra secțiune s-a adresat profesorilor prin simpozionul de comunicări, referate, eseuri pe tema “Integrarea/folosirea poeziei în disciplina predată”.
Unele dintre cele mai ușoare și plăcute metode de a a-ți încărca sufletul sunt literatura și artele plastice. Făcute cu pasiune, devin metode terapeutice ce deschid porți către lumi interioare, atingând cele mai ascunse resorturi ale sufletului. Prin intermediul artelor frumoase se exprimă toată gama emoțiilor pozitive: bucurie, speranță, jovialitate… pe care le putem trăi alături de copii într-un cadru festiv comemorând un scriitor brăilean printr-un pelerinaj sentimental, stimulând sensibilitatea, creativitatea, competitivitatea copiilor. Prin toate formele ei, literatura depășește bariere culturale, copii din toate colțuri Brăilei putând să comunice prin intermediul poeziei.
În cadrul festivității de premiere s-au organizat două târguri caritabile, unul cu prăjituri, organizat de clasele pregătitoare pentru strîngere de fonduri în vederea unor daruri simbolice de Moș Nicolae și un târg cu produse realizate la târgul de vară “Sunt un mândru românaș” și de la atelierul de quilling din cadrul parteneriatului strategic ERASMUS+ DESS și premierea concursului “Creativitate pentru posteritate pentru definirea simbolurilor școlii-logo-ul, sloganul și uniforma școlii”.
PREMIILE PE SECȚIUNI:
Concursul de recitări:
Premiul I- Luca Maria, Școala Gimnazială “C.S.Aldea” ; Stoian Elena, Liceul Pedagogic
Premiul II – Dovlețiu Elena, Școala Primară “Sf.Maria”; Naidin Maria, Liceul “Anghel Saligny”
Premiul III – Zamfir Mara de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu”; Cârjilă Oana de la Școala Primară “Sf.Maria”.
Mențiuni: Ghiță Bianca de la Școala Gimnazială “Mihu Dragomir”; Daria Vasile de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu”, Nistor Peter de la Școala Gimnazială “I. L. Caragiale”
Concursul de pictură:
Premiul I – Radu Cosmina de la Școala Gimnazială Salcia Tudor, Popa Ana Isabela de la Școala Primară “Sf.Maria”;
Premiul II: Piroșcă Ana Cosmina de la Școala “Ion Băncilă”, Robitu Alexandra de la Școala Gimnazială “Mihu Dragomir”;
Premiul III: Drăgulin Andreea de la Școala Gimnazială “I.L.Caragiale”, Slotea Florin de la Școala Gimnazială “Mihu Dragomir”;
Mențiuni: Mînză Maria de la Școala Gimnazială “Mihu Dragomir”; Cruceanu Briana de la Școala Gimnazială “Mihu Dragomir”; Ivanov Ana de la Școala Gimnazială “A.S. Pușkin”; Gavrilescu Andreea de la Școala Gimnazială „Fănuș Neagu”; Pârlog Daniela Elena de la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” Însurăței
Concursul de traduceri:
Premiul I : Neculae Maria Alexandra de la Colegiul Național “Ana Aslan”
Premiul II: Moraru Cosmina de la Școala Gimnazială “Mihu Dragomir”;
Premiul III: Efteme Ștefan de la Școala Gimnazială “Mihu Dragomir”;
Mențiune: Ion Irina Cristi Ana de la Liceul Teoretic “Panait Cerna”
În continuare a fost prezentat un moment artistic realizat de eleva Denisa Bolbocean, clasa a IV-a C la Școala Mihu Dragomir. Monologul şi Sceneta “Prinţesa future”, adapatare după povestea Iuliei Hasdeu, au fost interpretate de Iulia Teodoru şi colegii de la a VI-a A şi a VI-a B. Eleva Gheorghe Bianca, clasa a III-a B a interpretat un cântec la pian, fiind urmată de un dans modern al colegilor de la aceeaşi clasă.
Gherasim Gabriel de la clasa a VIII-a B a avut un scurt recital, urmat de un moment poetic în limba rusă al elevei Traian Luciana de la clasa a II-a C, un recital la orgă al elevului Boiciuc David de la clasa aII-a C, şi interpretarea cântecului “Emoţie toamna vine” de către elevele Alessia Ion şi Bianca Ghiţă de la clasa a VII-a B.
Elevii clasei a VI-a C au prezentat Povestea “Barca şi arhanghelii”şi poezia “Sfinţii îngeri”. Elevii clasei a IV-a B: Buzea Ioana, Bazon Mihnea, Focşa Andreia. În încheiere, corul şcolii şi eleva Balaban Denisa au susţinut un moment musical.