Social

Galerie foto: Greva de avertisment in sistemul sanitar

Galerie foto: Greva de avertisment in sistemul sanitar

Circa două sute de angajaţi de la toate corpurile din Spitalulul Judeţean de Urgenţă Brăila, dar și de la celelalte unități clinice din Brăila, membrii ai Sindicatului Sanitas, au protestat în semn de nemulţumire faţă de noua lege a salarizării. Angajaților din spitale li s-au alăturat și angajații din asistență socială.

Cadrele medicale au criticat noul regulament al sporurilor care a dus la scăderea salariilor pentru o parte a personalului şi au solicitat eliminarea plafonului de 30% pentru sporuri şi creşterea salariilor pentru toate categoriile de personal din spital.

[quote]Federația SANITAS a cerut și cere în continuare acordarea creșterilor salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență socială, precum și negocierea și semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul sectoarelor de activitate sănătate și respectiv asistență socială. Se împlinește imediat un an de când facem eforturi neobosite pentru modificarea acestei Legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice. O lege care s-a creat fără consultarea sindicatelor, dar și fără consultarea celorlalte ministere, asumată doar de un ministru al muncii fără experiență și cu multă aroganță![/quote], spun sindicaliștii de la Sanitas Brăila.

De asemenea, sindicaliștii apreciază că această lege a dus la o divizare a echipei medicale, în care unii beneficiază de creșteri salariale iar altora li se taie și din puținul ce l-au avut. Aceștia susțin că nu se poate face act medical de calitate într-un spital în care echipa care conlucrează la reușita actului medical este tratată diferențiat, unde unele salarii au fost majorate iar ceilalți salariați vor aștepta până în anul 2022 ca să beneficieze de majorările salariale integrale.

Reașezarea grilei de salarizare prin noii coeficienți de ierarhizare face mai lipsită de importanță munca farmacistului, biologului, biochimistului, chimistului, fiziokinetoterapeutului, psihologului, moașei. De asemenea, cei care duc greul muncii de jos, infirmierele, îngrijitoarele, fără de care ar fi de neconceput ideea de igienă într-un spital, sunt în unele cazuri ”beneficiari” de scădere a veniturilor salariale.

Din cursul anului 2017, Federația SANITAS a solicitat ministerelor de resort să opereze câteva modificări cruciale la legislația în vigoare, modificări cu ajutorul cărora se puteau evita aceste inechități și implicit escaladarea conflictului la care participăm cu toții azi. Pe tot parcursul negocierilor și mai ales în timpul pichetărilor SANITAS, guvernanții au promis reglementarea acestor situații în regim de urgență, promisiuni care nu au fost onorate.

Solicitările sindicaliștilor care au protestat astăzi în Brăila, dar și în toată țara, sunt:

1. Clarificarea impozitării indemnizației de hrană în sensul reducerii impozitării acesteia de la 41,5% la 10% astfel încât contravaloarea ei să poată fi echivalentul tichetelor de masă. Așa a fost promisiunea inițială. Pe urmă am constatat că de fapt legea este atât de ambiguă încât permite impozitarea și așa și așa, iar astăzi în unele unități se impozitează cu 10% iar în altele cu 41,5%.
2. Creșterea salariilor de încadrare pentru directorii de îngrijiri și directorii financiar-contabili din instituțiile sanitare. Cu toate încercările de a corecta aceste salarii, prin Legea de aprobare a OUG 91/2017 s-a demonstrat că se poate și mai prost!
3. Recunoașterea oficială că moașele, tehnicienii medicali și surorile medicale sunt asimilați asistentului medical din punctul de vedere al momentului de aplicare a creșterilor salariale.
4. Eliminarea plăților suplimentare pentru sâmbete, duminici și sărbători legale și pentru gărzile medicilor din plafonul de 30% pentru sporuri. Acest lucru este posibil numai prin eliminarea art. 25 alin.3) din Legea 153.
5. Păstrarea dreptului câștigat de sistemul sanitar, de a fi exceptat de la plafonul de 30% pentru sporuri, în situații speciale având în vedere aici spitalele de monospecialitate în special, prin Hotărâre de Guvern.
6. Posibilitatea cumularii sporurilor prevăzute în anexele 6 și 7 ale Regulamenrului de sporuri, cu cele de condiții de muncă, situație care ar permite echilibrarea veniturilor pentru personalul încadrat în spitalele de importanță națională și Institutele Naționale.
7. Asigurarea creșterii salariilor de încadrare la nivelul anului 2022 pentru toate categoriile profesionale din sistemul sanitar, inclusiv personalul TESA. Așa se cere să fie tratată echipa medicală, în mod unitar !
8. Asigurarea salariilor de bază printr-o ierarhizare corectă pentru biologi, chimiști, biochimiști, psihologi, fiziokinetoterapeuți, farmaciști și asistenți sociali (la nivel de pregătire similar – salarizare similară !).
9. Păstrarea limitelor prevăzute în actualul Regulament de sporuri cu garantarea unui spor minim care să previna reducerea veniturilor salariale.

Federația SANITAS consideră că modificarea Legii 153/2017 este singura soluție pentru un sistem de salarizare corect și nediscriminatoriu în sănătate și asistență socială, iar în cazul în care revendicările lor nu vor fi luate în considerație de guvernanți sunt deciși să respecte decizia Consiliului Național SANITAS privind programul de proteste, respectiv declanșarea grevei generale începând cu 11 mai.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •