Social

Galerie foto: Extemporal si la dirigentie – Impreuna pentru o lume mai buna

Galerie foto: Extemporal si la dirigentie – Impreuna pentru o lume mai buna

Marți, 30 ianuarie 2018, la Colegiul Economic ”Ion Ghica” Brăila, a avut loc cea de-a treia ediţie a Concursului naţional, cu participare internaţională, “Extemporal si la dirigentie”. Tema de anul acesta a fost una destul de provocatoare: „Împreună pentru o lume mai bună”.

Concursul se înscrie în cadrul unui proiect mai amplu, iniţiat de către Colegiul Economic ”Ion Ghica” Brăila, în urmă cu 7 ani, însă, datorită succesului avut în rândul elevilor, echipa a hotărât în urmă cu trei ani să treacă dincolo de granițele țării și să promoveze acest proiect nu doar la nivel național, ci și internațional.

Concursul, prin exemplele de bune practici, prin acţiunile de informare şi sensibilizare, oferă şansa elevilor de a-şi manifesta nu doar dragostea faţă de istoria neamului şi tradiţiile comunităţii, ci şi grija faţă de om şi natură în sensul compasiunii faţă de aproape şi a respectului faţă de  realizările acestuia şi mediu.

“[quote]Oamenii și mediul, lumea în care trăim sunt în continuă schimbare. Cu toții ne dorim o lume sigură și prosperă, să fim mai buni, mai toleranţi şi să ne manifestăm respectul și grija faţă de ceilalţi semeni și față de mediu. Fiecare dintre noi avem nevoie să împărțim bucuriile și eșecurile, preocupările și succesele cu cineva, fie el prieten, coleg, membru de familie, vecin, etc. Ne bucurăm împreună cu ceilalți, lucrăm mai bine împreună cu ceilalți, trăim evenimentele împreună cu ceilalți. Tot împreună împartășim convingerea că indiferent de etnie, religie, gen, pregătire sau dizabilitate, avem dreptul la o viață demnă, decentă și sigură. Mahatma Gandhi spunea “Dacă vrem să trăim într-o lume mai bună, trebuie să contribuim la crearea ei”. În acest sens, în demersul oamenilor de a promova o lume mai bună care să aibă la bază înțelegerea, respectul între oameni, echitatea și toleranța, aderarea acestora la valorile democratice, trebuie să devină  un mod de a trăi. Am convingerea că avem resurse să insuflăm elevilor curajul de a  schimba lumea în mai bine, chiar dacă uneori vor întâmpina rezistență din partea unor semeni din jur.  Sunt multe de făcut împreună, cum ar fi: să protejăm tradițiile, obiceiurile, cultura și limba, să apărăm hotarele, natura care ne hrănește, să luptăm pentru democrație și pace. Chiar istoria noastră,  făurită de şi prin oameni, este dovada vie că numai împreună am reușit să menținem unirea, zi de zi, de 100 de ani. Și așa vom și continua, tot împreună, pentru o lume mai bună.[/quote], a declarat în cuvântul său de la deschiderea evenimentului, directorul Colegiul Economic ”Ion Ghica” Brăila, profesor dr. Doinița Zafiu.

La rândul său, profesor Simona Mușat, unul dintre inițiatorii proiectului, a explicat cum a luat naștere acest proiect.

[quote]La baza inițierii proiectului “Extemporal și la dirigenție” a stat o constatare, și anume, preocupați de formarea elevilor ca buni specialiști, uneori, pierdem din vedere rolul major al educaţiei moral – civice în formarea tinerei generații pentru viață. Ori în  atingerea acestui deziderat, un loc important îl ocupă ora de dirigenţie alături de activitățile extrașcolare și de voluntariat. Și pentru ca demersul nostru să-și atingă scopul, ne-am gândit din prima clipă la dumneavoastră, ca împreună, specialiști, instituții, ONG-uri, comunitate, să ne așezăm la masa de lucru și să facem echipă în acest sens. Și nu suntem deloc puțini. Asta dovedește că ne pasă de viitorul copiilor noștri dar și faptul că este loc pentru noi toți și că doar împreună putem construi o lume durabilă[/quote]. a declarat profesor Simona Mușat.

Prezent la eveniment, inspectorul școlar general profesor dr. Cătălin Canciu a declarat că, „deși trăim într-o lume a banalităților, suntem datori ca împreună să o facem mai bună. Tema de anul acesta, „Împreuăa pentru o lume mai bună” nu este doar o temă, este o deviză profundă. Prin urmare, chiar dacă nu petrecem o zi întreagă cu elevii noștri, suntem datori să construim pentru ei și împreună cu ei o lume mai bună, o lume în care să vedem mai mult zâmbet.

Ca în fiecare an, concursul s-a desfășurat pe două secțiuni.

Secţiunea I (dedicată elevilor) –  titlul ” Împreună pentru o lume mai bună” –  categorii: desene, colaje, fotografie digital, film de scurt metraj, flashmob, prezentări în power-point a activităţilor realizate de elevi în şcoală/comunitate.

Secţiunea a II-a (dedicată cadrelor didactice  și elevilor de liceu) – titlul ,, Rolul educaţiei în formarea de valori şi principii moral – civice” – lucrări tip eseu.

Lucrările (desen, colaj, fotografie) participante la prima secţiune a concursului au fost vernisate în cadrul unei expoziţii.

De asemenea, devenită deja o tradiție, expoziția culinară a fost nelipsită și anul acesta. Deși în afara concursului, elevii Colegiului Economic “Ion Ghica”, prin îndemânarea și talentul de care au dat dovada, ar câștiga orice competiție de gen.

La finalul evenimentului a fost anunțată și tema pentru ediția de anul viitor.

Ținând cont de faptul că echilibrul dintre viaţa omului şi mediul înconjurător reprezintă mereu un punct critic iar educaţia din școală poate și trebuie să promoveze și să încurajeze adoptarea de noi comportamente, pentru şi în spiritul dezvoltării durabile, cu scopul asigurării unui  viitor decent, pentru ediția de anul viitor, vă propunem tema Educația în spiritul dezvoltării durabile.” a spus profesor Simona Mușat.

Responsabilii proiectului sunt: profesor Camelia Istrate, inspector școlar, profesor dr. Doiniţa Zafiu, director Colegiul Economic “Ion Ghica”, profesor Narcisa Liliana Leiciu, director adjunct al Colegiului Economic “Ion Ghica”.

Coordonatorii proiectului sunt: profesor Simona Gianina Muşat, profesor Steluţa Claudia Berechet, profesor Cătălin Fulger Istrate,  profesor psiholog Rita Drâmbei – CJRAE Brăila.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •