Social

Galerie foto: Dupa confirmarea virusului pestei porcine africane in Lanurile, autoritatile vor ucide porcii din gospodariile aflate pe o raza de 10 km

Galerie foto: Dupa confirmarea virusului pestei porcine africane in Lanurile, autoritatile vor ucide porcii din gospodariile aflate pe o raza de 10 km

După ce virusul de pestă porcină a trecut spre mijlocul județului, ajungând în satul Lanurile, autoritățile au trecut la măsuri privind protejarea a două ferme de porci aflate în proximitatea acestui focar. cele două focare din satul Lanurile au fost depistate în gospodările lui Daniel Micu și Emil Turiac, iar virusul ar fi fost adus de o rudă a unuia dintre ei, venită în vizită de la Stăncuța, acolo unde a fost un focar în urmă cu o săptămână.

Cele 16 focare de Pestă Porcină Africană care au fost confirmate până acum în județul Brăila se află în:

Frecăței – 6 focare cu 29 de porci morți și 1973 uciși

Berteștii de Jos (localitățile Spiru Haret și Gura Călmățui) – 3 focare, 13 porci morți și 1500 de porci uciși

Stăncuța (localitățile Polizești și Stăncuța) – 2 focare, 95 de porci morți și 902 porci uciși

Mărașu (localitățile Mărașu, Băndoiu și Măgureni) – 3 focare, 12 porci morți și 2320 porci uciși

Victoria – 1 focar, 7 porci morți și 771 porci uciși

Viziru (localitatea Lanurile) – 2 focare și doi porci morți. În această localitate astăzi au început uciderile porcilor din gospodării.

În urma deciziei autorităților de a se trece la uciderea preventivă a tuturor porcilor de pe o rază de 10 km în jurul focarelor, astăzi dimineață locuitorii din localitatea Valea Cânepii, comuna Unirea, au refuzat accesul inspectorilor DSVSA în gospodăriile lor și nu i-au lăsat să le omoare porcii, renunțând la despăgubirile pe care autoritățile au promis că le vor da, dar ei le consideră prea mici.

Locuitorii din Viziru, care au aflat că zilele următoare vor fi și ei vizitați de inspectorii DSVSA Brăila, vor să iasă în stradă și să nu-i lase pe aceștia să le omoare porcii din gospodării.

Pe lângă faptul că nu sunt de acord cu uciderea porcilor lor sănătoși, cetățenii nu sunt de acord nici faptul că porcii uciși sunt băgați în gropi, iar o parte din leșurile care se scurg din ei ar putea ajunge în pânza freatică.

Directorul DSVSA Brăila a explicat că primarii ar trebui să se îngrijească de protejarea acestor gropi, iar soluția aleasă e mult mai ieftină decât cea clasică, de incinerare, este foarte costisitoare și ar fi fost nevoie de ”tăierea padurilor din Vrancea” pentru a se asigura combustibilul solid pentru singurul incinerator de animale existent în România.

În legătură cu porcii filmați și fotografiați care pluteau zilele trecute pe Dunărea, prefectul județului Brăila, Adrian George Paladi, a spus că a fost o adevărată isterie, iar în momentul de față sunt două echipe care merg pe Dunăre să verifice această informație, dar după verificarea unei jumătăți din traseul fluviului în Brăila nu a fost găsit nici un porc. Prefectul a făcut apel la cei care văd astfel de situații să sune la 112 înainte de a posta pe rețelele de socializare fotografii sau filmulețe.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •