Oraşul Făurei a devenit un adevărat focar de infecţie, prin „grija” primarului Ionel Voinea, care nu respectă Regulamentul Serviciului de Salubrizare al Judeţului Brăila, elaborat în baza obligaţiilor impuse de Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice – http://ecodunareabraila.ro/files/Regulamentul_-serviciului-de-salubrizare-Braila.pdf, spune secretarul de stat Florin Dobrescu.
Dobrescu spune că Făureiul este oraşul său de suflet, unde a lucrat 9 ani şi o lună şi îl doare să vadă dezastrul în care a ajuns.
”Oamenii îmi spun că au ajuns la limita disperării, mai ales că plătesc enorm pentru acest serviciu de salubrizare prestat în bătaie de joc de Primărie. Primarul Voinea s-a angajat să gestioneze problema gunoiului din Făurei cu propriul Serviciu Public de Salubrizare, care este obligat să respecte Regulamentul Serviciului de Salubrizare al Judeţului Brăila, dar care, în realitate, funcţionează după propriul lui regulament.
În Strategia Locală de Dezvoltare şi Funcţionare a Serviciului Public de Salubrizare Făurei se arată că „primarul oraşului, în calitate de autoritate executivă şi de semnatar al contractului de delegare a gestiunii, este responsabil, împreună cu Consiliul Local, de asigurarea serviciului de salubritate al oraşului Făurei şi urmăreşte respectarea de către operator a indicatorilor de calitate”.
Taxa de salubrizare în Făurei este de 14 lei/lună de persoană fizică, respectiv 168 lei/an de fiecare membru de familie. Anual, la bugetul local, din colectarea taxei se strâng 620.000 lei (124.000 euro). Ce oferă primarul în schimbul acestor bani? O mare batjocură la adresa locuitorilor!
Taxa pentru persoane juridice este de 210 lei/contract sau 250 lei/container, iar profitul încasat de Serviciul de Salubrizare Făurei este unul foarte mare, ţinând cont de numărul societăţilor din zonă. Ce se întâmplă cu acest profit şi de ce locuitorii din Făurei nu plătesc o taxă mai mică, în condiţiile în care oraşul are propriul lui serviciu de salubrizare?
Deşi plătesc o taxă egală cu cea din municipiul Brăila, oamenii din Făurei primesc un serviciu de salubrizare sub orice critică, executat de un operator depăşit de situaţie, care nu dispune de suficiente dotări şi nici de suficienţi angajaţi.
Serviciul de Salubrizare Făurei nu respectă obligaţiile în ceea ce priveşte ridicarea gunoiului de la populaţie. Potrivit Regulamentului,”în mediul urban – oraşele Ianca, Însurăţei şi Făurei – ridicarea gunoiului trebuie să se facă de 5 ori/săptămână în zona de blocuri, fără a exista 2 zile consecutive în care să nu se colecteze deşeurile reziduale, şi 1 dată/săptămână în zona de case”. Serviciul de Salubrizare Făurei ridică gunoiul din zona de blocuri de 2 ori pe săptămână, lunea şi vinerea, dar au fost cazuri când gunoiul a zăcut neridicat şi câte o săptămână, spre disperarea oamenilor obligaţi să suporte mirosul. Tot potrivit Regulamentului, „containerele trebuie spălate la cel mult două zile şi dezinfectate săptămânal în interior şi exterior”. În zona de case, gunoiul este ridicat o dată la două săptămâni” spune Florin Dobrescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Dobrescu susține că nu este respectată nici regula privind înfiinţarea punctelor de colectare a gunoaielor din zona cu blocuri de până la patru etaje, care prevede „existenţa unui punct de colectare la fiecare bloc”, nu un punct de colectare care să deservească 3-4 blocuri, aşa cum se întâmplă în prezent, în total fiind doar şapte astfel de centre pentru toate blocurile din Făurei.
”Până şi consilierul judeţean PSD, Andrei Ionuţ Ichim, localnic în Făurei, a ajuns să se plângă pe Facebook de mizeria din oraş, în loc să îi atragă atenţia primarului Voinea (coleg de partid) cu privire la nerespectarea de către Serviciul Făurei a Regulamentului de funcţionare – https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=752561356035091&id=100001448375636 .
Întreg oraşul este îmbâcsit de gunoaie şi luat în stăpânire de câinii vagabonzi, stânşi în haite în toate cartierele. Oamenii trăiesc zilnic cu teama de a nu fi muşcaţi de aceşti câini agresivi. Fiecare este pe cont propriu în Făurei. Mersul la muncă la primele ore ale dimineţii este un adevărat chin. Chiar şi ieşitul din propriile curţi este o aventură, deşi există un contract în valoare de 21.000 lei, încheiat pe 8 februarie 2022, cu Asociaţia Sprijină Câinii, care prevede strângerea acestor câini de pe străzi.
Făureiul are neşansa de a avea un primar care nu iubeşte oraşul, care îşi bate joc zilnic de locuitorii lui, care nu a atras în cei 10 ani de când este pe funcţie niciun proiect cu fonduri europene. Singura grijă a primarului Ionel Voinea a fost să renoveze sediul Primăriei, unde merge doar pentru a-şi încasa salariul în valoare de 11.440 lei/lună.” a mai spus liberalul Florin Dobrescu.