
Licitatia pentru realizarea unui film documentar in Insula Mica a Brailei, considerata o a doua delta a Dunarii, a fost adjudecata la 19.000 euro. Documentarul este unul de promovare a speciilor si habitatelor din Insula Fundu Mare, situata in Parcul Natural Balta Mica a Brailei si va fi realizat printr-un proiect castigat de Administratia Parcului in Programul Operational Sectorial de Mediu.
Licitatia pentru atribuirea contractului de realizare a filmului a fost lansata pe SEAP, iar ofertantii au trebuit sa faca dovada ca au camera cu senzor, camera subacvatica, macara cu brat de 9 metri si masina de fum pentru sporirea efectelor dramatice. Proiectul documentar se intituleaza „Ecosistemul Chiriloiaia – minunea verde de langa Braila”, iar filmarile, inclusiv cele subacvatice, se vor derula pe parcursul a patru anotimpuri.
Balta Mica a Brailei, declarata rezervatie naturala, cuprinde 52 de lacuri interioare cu sapte insule si ostroave mari, ce insumeaza o suprafata de 152 kilometri patrati, intinzandu-se de la Braila pana la podul peste Dunare, de la Giurgeni – Vadul Oii.
Parcul Natural Balta Mica a Brailei se afla la sud de orasul Braila, in lunca inundabila a fluviului Dunarea si acopera o suprafata totala de 21.074 ha. Nu exista puncte amenajate de acces in parc, singurul mod de a ajunge aici fiind traversarea apei cu ajutorul ambarcatiunilor mici, avand puncte de plecare localitatile din jurul Baltii Mici a Brailei.
Caracteristice acestei zone sunt bratele Dunarii care inconjoara Balta Mica a Brailei, canalele marginite de siruri de salcii, lacurile partial acoperite de vegetatie acvatica si inconjurate de stuf, papura si asociatiile vegetale forestiere, pajistile de lunca, padurile de lunca. Din totalul speciilor de pasari identificate aici, peste 40 se afla pe lista Directivei Pasari si 34 specii se afla pe lista Conventiei de la Berna.