
[quote style=”1″]Si cum dupa sambata aia de 1 iunie, cu tort si alte minunatii culinare, ma simteam cam “anemic”, dupa o lunga si matura chibzuinta am hotarat sa prepar Ficat cu ceapa caramelizata, asa sa mai iesim din anemie si sa schimbam si lichidul de udat gatul, de la bere la un vin de exceptie. Mare greutate nici ca este, ficat de porc proaspat gasim, ceapa asisderi, asa ca am facut o drumetie de aprovizionare la macelarie si m-am improprietarit cu jumate de kilogram de ficat pe care urmeaza sa-l povestim impreuna in cele ce urmeaza. Nu sunt personal, chiar un mare fan al organelor, dar va marturisesc ca ocazional chiar merg de minune. Si oricum nu prea aveam chef de cine stie ce piure sau alta garnitura, asa ca am ales ceapa caramelizata care potenteaza de minune gustul ficatului. Hai ca treaba-i simpla, asa ca, sa vedem cam ce ne este necesar…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 500 g ficat de porc proaspat
- 2 cepe potrivite
- Ulei
- Piper
- Sare
- Cimbru
[/list]
Mod de preparare:
Ficatul de porc care urmeaza sa fie rumenit nu trebuie spalat. Il tinem timp de 15 min in lapte, cat sa-l acopere, apoi il uscam bine cu un servet absorbant.
Il taiem in bucati de aceeasi grosime pentru ca rumenirea sa se faca in acelasi timp. Presaram cu piper apoi il rumenim in ulei bine incins, cate 5- 10 min pe fiecare parte. Cand il intoarcem nu trebuie intepat cu furculita, ca sa nu se scurga zeama din interior. Ficatul rumenit prea tare isi pierde gustul. Cu cat se tine mai mult pe foc, cu atat devine mai tare si mai putin gustos.
Alaturat pregatim ceapa simplu, taiem ceapa solzi si o inmuiem pe foc mic, cu o lingura de ulei si una de apa. Se caramelizeaza cam in 20 minute.
Treaba-I simpla si in acelasi timp complicata pentru ca trebuie sa lucram la 2 tigai concomitent, da’ sunt convins ca ne descurcam.
Montam pe platou, asezonam din sare si piper si servim imediat!
Vin ? Hmm, destul de dificil, dar m-am orientat rapid spre un Pinot Noir, intunecat si pacatos ca vremurile in care traim.
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare