Administratie Social

Fermierii cer sprijinul autoritatilor pentru infiintarea unei banci agricole

Fermierii cer sprijinul autoritatilor pentru infiintarea unei banci agricole
Fermierii cer sprijinul autoritatilor pentru infiintarea unei banci agricole
Fermierii cer sprijinul autoritatilor pentru infiintarea unei banci agricole

Solicitarea a fost făcută prin vocea preşedintelui LAPAR, Laurentiu Baciu, la Conferinta Nationala a Agricultorilor. Reprezentanţii agricultorilor prezenţi la conferinţa naţională ce le-a fost dedicată au susţinut că există încă numeroase situaţii în care au dificultăţi în obţinerea de credite pentru investiţi în agricultură, precizând că o soluţie ar fi înfiinţarea unei bănci agricole.

Majoritatea agricultorilor au recunoscut că în ultima perioadă relaţia cu instituţiile bancare s-a îmbunătăţit, însă, cu toate acestea, mai există bănci care au anumite reţineri atunci când vine vorba să acorde credite pentru finanţarea agriculturii.

Profitând de faptul că la conferinţa organizată de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) au fost prezenţi şi importanţi reprezentanţi ai autorităţilor, precum ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, fermierii s-au folosit de această ocazie pentru a solicita sprijinul în înfiinţarea unei bănci agricole şi crearea unui credit ipotecar destinat exclusiv agricultorilor.

Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR:

Atitudinea băncilor faţa de agricultori şi agricultură s-a mai îmbunătăţit în ultimul timp, graţie relaţiilor dintre Ministerul Agriculturii şi Fondul de Garantare a Creditului Rural, dar aş vrea să le reamintesc că nu agricultura a falimentat băncile. Agricultorii s-au dovedit cei mai buni colaboratori ai celor care i-au finanţat. Pe de altă parte, investiţiile în agricultură s-au dovedit cel mai uşor şi mai rapid de recuperat. Pentru a facilita şi mai mult accesul la credite, am propus în mai multe rânduri înfiinţarea unei bănci agricole şi crearea creditului ipotecar. Nu este greu, trebuie doar să se vrea, şi în acest sens avem nevoie de sprijinul autorităţilor.

Acesta a recunoscut contribuţia decisiva pe care a avut-o Fondul de Garantare a Creditului Rural, precizând că fără contribuţia acestuia, aproape 90 la sută din investiţiile în agricultură nu s-ar fi putut realiza.

Laurenţiu Baciu:

Apreciem că în absenţa FGCR poate 80-90% din investiţiile majore din agricultură şi nu numai, din acest sector, n-ar fi fost posibil de realizat, mai ales în condiţiile în care băncile solicitau uneori peste 130 la sută garanţii, inclusiv pentru pentru dobânzile aferente la credite.

În 2013, volumul creditelor acordate în agricultură a fost de 11 miliarde de lei, circa 20 la sută din această sumă fiind garantată de FGCR. În anul 2012, creditele acordate în agricultură au însumat 9,6 miliarde de lei.

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •