Actualitate Social

In Europa dispare un copil la doua minute

In Europa dispare un copil la doua minute
In Europa dispar doi copii o data la doua minute
In Europa dispar doi copii o data la doua minute

 

Ion Rotaru a susţinut o declaraţie politică prin intermediul căreia a prezentat o statistică a copiilor exploataţi şi abuzaţi. Social-democratul susţine că în Europa, odată la două minute, dispare un copil şi câteva sute de mii sunt maltratați, exploatați prin muncă sau abuzați sexual.

Din ce în ce mai mulţi copii sunt abuzaţi în întreaga Uniunea Europeană. Mii de copii şi-au pierdut copilăria datorită exploatările și abuzurile la care sunt supuși. Din cauza particularităților psiho-comportamentale și de vârstă specifice, copiii fac parte din categoria persoanelor cu o vulnerabilitate victimală crescută. În Europa, 250.000 de copii sunt raportați ca dispăruți în fiecare an, adică unul la două minute. Alte sute de mii de copii sunt maltratați, exploatați prin muncă sau abuzați sexual.

Ion Rotaru:

Expunerea la violență în cadrul propriilor familii prin asistarea la conflicte între părinți sau prin bătaia copiilor ca metodă de pedepsire și disciplinare poate afecta în mod grav dezvoltarea personală și integrarea în societate pe viitor, în viața de adult. Deși în România legislația interzice pedepsele fizice asupra copiilor, în 2013 aproape 40% dintre părinți declarau că folosesc bătaia ca metodă de disciplinare și 63% dintre copii au declarat că sunt bătuți acasă de către părinți. Violența reprezintă o încălcare a unuia dintre cele mai importante drepturi ale copilului, dreptul la integritate fizică și demnitate umană. În ultimii ani, mai multe campanii derulate de organizații pentru protecția copiilor au avut în centrul lor combaterea violenței la care sunt supuși unii copii în propriile familii și înlocuirea bătăilor cu metode educaționale pozitive.

Traficul de copii în vederea exploatării prin muncă sau exploatării sexuale sunt fenomene care încalcă legea și moralitatea și cu care se confruntă toate țările din lume, indiferent de gradul lor de dezvoltare. Traficul de copii a găsit teren favorabil mai ales în țările est europene, unde numărul copiilor traficați a crescut dramatic între anii 2007 — 2010, majoritatea victimelor fiind fete. Conform datelor Raportului Național Antitrafic din 2012 al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, numărul victimelor identificate în anul 2012 a fost de 1.041, aproximativ o treime din ele fiind persoane minore și de gen feminin. Majoritatea victimelor au fost recrutate de către persoane din cercul de cunoștințe și traficate pentru prostituție sau cerșetorie. Copiii trebuie protejați împotriva exploatării și a abuzurilor de orice fel. Protecția copiilor și a drepturilor lor înseamnă în primul rând prevenirea și eliminarea aspectelor care le pun în pericol viața și dezovoltarea normală și asigurarea unui mediu sigur în care să trăiască și să crească.

În România, sute de mii de copii au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, fiind lăsați singuri în fața pericolelor de tot felul. În timp ce efectele crizei economice încă se fac resimțite în țara noastră, mii de copii sunt amenințați de perspectiva unei vieți trăite în sărăcie, mai ales în zonele în care privațiunile sunt puternic înrădăcinate, cum ar fi zonele rurale sau comunitățile de romi. La fel, la nivel european unul din patru copii trăiește în sărăcie și anual un sfert din noii solicitanți de azil sunt copii. Sărăcia înseamnă de cele mai multe ori lipsa accesului la educație, lipsa accesului la servicii de sănătate sau abandon.

În expunerea de motive se mai arată:

Semnalele de alarmă privind protecția drepturilor copiilor nu au rămas fără răspuns. La nivel național a fost modificată legea cadru pentru protecția copilului și a fost înființată Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului. Guvernul dar și alte organizații nonguvernamentale pentru protecția copiilor au desfășurat mai multe campanii cu scopul de a crește gradul de conștientizare de către populație pentru a prevenirea victimizării copiilor. Și la nivel european există o intensă preocupare în acest sens, drepturile copilului reprezentând una dintre prioritățile de pe agenda viitorului Parlament European.

Manifestul pentru drepturile copilului lansat de Grupul de Acțiune pentru Drepturile Copilului conține propuneri concrete pentru a face din drepturile copiilor o prioritate în activitatea viitorilor parlamentari europeni și a fost deja semnat de mai mulți eurodeputați români.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •