Cultura

Duminica, 29 iulie, sarbatorim Ziua Imnului National

Duminica, 29 iulie, sarbatorim Ziua Imnului National

Duminică, 29 iulie, se sărbătorește Ziua Imnului Național al României. Oficialitățile brăilene vor organiza în Piața Independenței manifestări dedicate acestei sărbători. Din anul 1998, ziua de 29 iulie a fost declarată Ziua Imnului Național al României.

Programul dedicat Zilei imnului Național va începe la ora 9.00, cu Ceremonialul militar: Semnalul Trompetului; Marşul de întâmpinare; Salutul Drapelului de Luptă. Apoi va avea loc un moment de rugă și închinare pentru poporul român.

George-Adrian Paladi, Prefectul Judeţului Brăila va rosti o alocuţiune privind semnificația evenimentului, după care va urma un spectacol susținut de Muzica Militară și Corul Armonia al Casei de Cultură a Municipiului Brăila.

La ora 9.25 se va trece la intonarea Imnului Naţional al României de către Muzica Militară, corul Armonia și întreaga asistență, iar manifestările se vor încheia la ora 9.30 cu Defilarea Gărzii de Onoare.

la originea imnului naţional al României se află poemul patriotic ”Răsunet”, scris de Andrei Mureşanu şi publicat pentru prima dată pe 21 iunie 1848 în suplimentul ”Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă în el. A fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei.

Conţinutul profund patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti, pentru drepturi naţionale, mai ales din Transilvania. A fost intonat în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), în Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în cel de-al Doilea Război Mondial.

Interzis după instaurarea regimului comunist timp de aproape o jumătate de secol, a fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •