[quote style=”1″]Mai dragilor (acum sa nu aveti impresia ca parafrazez un clasic in viata, specialist in ape si meandre ale concretului), dulceata de care vom povesti e o dulceata plimbata, umblareata si fireste, grozav de savuroasa. Aproape a-ti ghicit, povestim despre Dulceata de afine. Plimbata si umblareata datorita faptului ce afinele au fost agonisite (nu chiar cu sudoarea fruntii) pe aproape de Novaci, la poalele Transalpinei, iar savarsirea propriu zisa a fost la Ranca, pe o vreme noroasa de nu vedeai la 5m in fata. Da’ asta-i alta poveste!
Despre afine, ce sa mai povestim…nu cred ca exista fructe de padure mai faine ca afina, anul asta a venit randul Dulcetii de afine, anul trecut a fost la rand Afinata (asa-i in viata, unu’ pe fata…unu’ pe dos), asa ca de acasa am croit planul si inarmat cu plita de inductie portabila de ultima generatie, zahar si borcane (cine Doamne iarta-ma mai pleaca in vacanta cu astfel de bagaj, probabil daca stia cineva, credea ca m-a atins filoxera…), ma rog, insa cine rade la urma, rade mai bine, eu ma simt foarte confortabil cu provizia de dulceata la camara, spuneam cu plita aia minune, intr-o ora am gatat prima sarja de 4 oca de fructe, transformate degraba in dulceata. Nu-i deloc greu, toata smecheria-i controlul temperaturii de fierbere. Insa nu o mai lungim, ca nu despre plita povestim acum, asa ca sa vedem ingredientele pentru Dulceata de afine…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 4 kg de afine (salbatice, de padure)
- 2 kg zahar
- Zeama de la o lamaie
[/list]
Mod de preparare:
Nu pot sa nu remarc, prin alte “parti” am vazut ca mai pune lumea apa (nu am inteles pentru ce, probabil sa faca vre-un sirop,…asa ca nu puneti apa dragilor, afina este coapta si are destula zeama in ea), asa ca astea-s ingredientele pentru o dulceata, de-a dreptul de poveste.
No, intr-o oala de otel de 6 litri (si pe asta o aveam cu mine) am adaugat in straturi afine spalate si scurse, apoi un strat de zahar, iara afine, iara zahar…pana epuizam ingredientele. Adaugam zeama de la lamaie, apoi nu ne ramane decat sa setam temperatura pe 120 grade si in 15 minute avem deja primele clocote.
Dulceata de inspumeaza si incepe a se invartosa clocotind frumos, asa ca reducem temperatura de fierbere la 80 grade si amestecam des.
In 45 de minute dulceata scade cuvincios, nu va luati dupa aparente, ca-i prea lichida, odata racita se leaga splendid, asa ca opriti plita si pregatiti borcanele.
Sterilizate si aliniate frumos, le umplem pe fiecare,…le sigilam si inca fierbinti le rasturnam pentru 15 minute cu gura in jos.
Gata, cam asta-i povestea!
S-aveti pofta, sa va-ndulciti des…ca iarna-i lunga!
Sursa: Retete Culinare