Cultura

Două comedii de rezistență în acest weekend pe scena Teatrului Maria Filotti

Două comedii de rezistență în acest weekend pe scena Teatrului Maria Filotti

Sâmbătă și duminică, Teatrul Maria Filotti te invită la două comedii care au făcut săli pline de fiecare dată când s-au jucat. Sâmbătă, de la ora 18.00, se joacă piesa ”Prințul nefericit”, care și-a avut premiera în martie 2017. Duminică, de la ora 18.00, se joacă o piesă care rezistă de șase ani în repertoriul teatrului brăilean, ”Papagalița și curcanul”. 

Sâmbătă 23 februarie, la Sala ”Bujor Macrin” se joacă spectacolului ”Prințul nefericit”, sau ”La Double Inconstance”, titlul original al piesei marelui autor francez, Pierre de Marivaux.

Textul, o comedie în trei acte, construită după tiparele Commediei dell’arte, în care îi regăsim pe Arlequin și Trivelin, personaje esențiale ale acestei forme de improvizație teatrală, are o construcție surprinzător de modernă pentru epoca elaborării sale (sf. sec. XVIII), fiind reprezentat scenic pentru prima dată în anul 1723, de către comedianți italieni, la celebrul Teatru ”Hotel de Bourgogne” din Paris.

Un proiect teatral inedit și incitant pentru artiști dar și pentru public, o alegere regizorală inspirată, în persoana Sânzianei Stoican, care se află la a doua experiență pe scena Teatrului ”Maria Filotti”, după ”Casa” lui Evgheni Griskovet, spectacol reprezentat cu succes și în actuala stagiune.

Traducerea piesei a fost realizată de Sabrina Iaschievici, scenografia, expresivă și perfect adaptată spațiului Sălii Studio a TMF este semnată de Valentin Vârlan, iar distribuția, performantă, deosebită, nu mai are nevoie de nicio prezentare specială:  Emilian Oprea , Mihaela Trofimov, Silviu Debu , Narcisa Novac, Valentin Terente, Corina Borș și Adrian Ștefan.

Ca și în alte comedii ale lui Marivaux  precum ”Jocul dragostei și-al întâmplării”, ”Insula sclavilor”, ”Triumful dragostei”, ” Falsa servitoare sau Vicleanul pedepsit” și în ”Prințul nefericit” multe dintre caracterele în jurul cărora crește povestea aparțin Commediei dell’arte, astfel întâlnim scene de un comic savuros, rezolvate în cheie comică de celebrul Arlequin, drame nebănuite, iubiri nerostite sau secrete halucinante, trădări nemaiîntâlnite și conflicte fără precedent.

Duminică, 24 februarie, la Sala Mare a Teatrului Maria Filotti avem liber la comedie, într-un spectacol plin de suspans ”Papagalița și curcanul” de Robert Thomas, o piesă care a avut premierea la Brăila în urmă cu 6 ani.

Brăilenii sunt așteptați duminică la un spectacol spumos, savuros, în care comicul de situaţie, de caracter şi de limbaj sunt meşteşugit îmbinate de către autorul consacrat, Robert Thomas, într-un mozaic exploziv, cu suspans şi cascade de râs, aşa cum este ”Papagaliţa şi curcanul”. Regia lui Radu Nichifor reuşeşte să rezolve cu ştiinţă şi talent, în spaţiul scenografic pus la dispoziţie de Raluca Polea.

Succesiunea rapidă de răsturnări de situaţie şi mai ales distribuţia asigurată de: Monica Ivaşcu, Marcel Turcoianu, Valentin Terente, Elena Andron, Ramona Gîngă, Adrian Iacov, Adrian Ştefan, Narcisa Novac, Wanessa Radu, Dan Moldoveanu şi Ionel Spălatu, fac din acest spectacol unul care merită văzut și revăzut.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •